Пошук
Close this search box.

Запрошення до НАТО може стати головною спадщиною Джо Байдена, — посол України при НАТО

Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден

Президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден Фото: Associated Press

Запрошення України до НАТО було б найкращою спадщиною, яку Джо Байден міг би залишити наприкінці свого президентського терміну, заявила посол України при НАТО Наталія Галібаренко в інтерв’ю для Reuters.

«Ми вважаємо, що надання запрошення на цьому етапі стане важливим політичним сигналом», — зазначила посол. «Ми щиро віримо, що це може бути частиною спадщини нинішньої американської адміністрації».

Президентські вибори у США викликають занепокоєння в Києві через невизначеність щодо майбутнього підтримки найбільшого постачальника військової допомоги. Кандидатка від Демократичної партії Камала Гарріс заявила, що продовжить підтримувати Україну, але не уточнила масштабів цієї допомоги. Натомість Дональд Трамп, кандидат від Республіканської партії, неодноразово висловлював намір завершити війну, хоча не прояснив, яким чином це планує зробити.

Членство України в НАТО надасть країні гарантії безпеки, зокрема через дію статті 5 Північноатлантичного договору, що означає, що напад на одного члена альянсу вважається нападом на всю організацію.

Посол Галібаренко зазначила, що вступ до НАТО усуне одне з ключових джерел напруги між Києвом і Москвою. Росія використовувала можливе приєднання України до альянсу як привід для розв’язання війни, тоді як Україна наголошує, що членство в НАТО стане надійним захистом від майбутньої агресії Росії.

«Якщо ми оголосимо, що отримали запрошення, для Російської Федерації це стане остаточним вироком. Вони більше не зможуть використовувати цей аргумент для підвищення ставок», — заявила Галібаренко.

НАТО визнало, що шлях України до альянсу є незворотним, але зазначило, що членство не можливе під час війни і не дало чіткого календаря для вступу. Більшість членів НАТО, зокрема США, наразі не готові надати офіційне запрошення. Один із високопосадовців американської адміністрації, на умовах анонімності, заявив минулого тижня, що позиція Вашингтона залишається незмінною.

НОВИНИ