Пошук
Close this search box.

Кремль намагається зірвати євроінтеграцію Молдови

Можливе переобрання Маї Санду на посаді президента та ухвалення референдуму щодо приєднання до ЄС 20 жовтня 2024 року не стане остаточним вирішенням питання щодо європейського шляху Молдови. За оцінками аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), Кремль активно намагається зірвати цей процес і продовжуватиме свої спроби у найближчі десятиліття.

На думку експертів, Росія може вдатися до кількох стратегій: політичного тиску на державні інститути Молдови, використання економічних зв’язків з Придністров’ям та Гагаузією, а також маніпуляцій на міжнародному рівні, щоб зупинити рух Молдови до Євросоюзу.

Загроза російського військового вторгнення на територію Молдови зараз вкрай мала, але ситуація може змінитися, якщо конфлікт в Україні завершиться на користь Росії. Від успіхів України на фронті залежить не лише безпека Молдови, а й східний фланг НАТО, включаючи захист Румунії.

Кремль уже намагався впливати на внутрішню політику Молдови, підтримуючи проросійські сили та організовуючи операції з дестабілізації. У майбутньому Росія, ймовірно, продовжуватиме ці спроби, маніпулюючи політиками та населенням через Придністров’я та Гагаузію.

Аналітики ISW порівнюють поточну ситуацію в Молдові з Україною перед 2014 роком, коли Кремль також використовував методи гібридної війни для збереження свого впливу.

НОВИНИ