Пошук
Close this search box.

Генсек НАТО Рютте підтримав “план перемоги” України, але не уточнив щодо запрошення до Альянсу

Марка Рютте

Марк Рютте. Фото: Bloomberg via Getty Images

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що ознайомлений з деталями “плану перемоги”, представленого президентом України Володимиром Зеленським, і наразі веде консультації з країнами-членами НАТО щодо подальших кроків, повідомляє Reuters.

Рютте підкреслив, що процес приєднання України до НАТО — одна з ключових вимог Зеленського — є “незворотним”. Водночас він зазначив, що “план перемоги” містить й інші важливі пункти, і наразі обговорює його в повному обсязі з членами Альянсу. Один із пунктів плану передбачає безумовне запрошення України до вступу в НАТО.

Однак Рютте прямо не відповів на вимогу Києва щодо формального запрошення до Альянсу.

“На саміті НАТО у Вашингтоні було вирішено, що шлях України до членства в НАТО є незворотнім,” — заявив Рютте. “Ми тісно співпрацюємо з нашими союзниками та з Україною, щоб визначити наступні кроки та зробити це таким чином, щоб це було успішно.”

Хоча країни-члени НАТО підтримують майбутнє приєднання України до Альянсу, вони також зазначають, що це неможливо під час війни, і не встановили конкретних термінів для вступу.

“Ми активно обговорюємо «план перемоги» з Україною та використовуємо кожну можливість, щоб крок за кроком просувати його вперед,” — додав Рютте.

НОВИНИ