Пошук
Close this search box.

Олаф Шольц під тиском: чи готовий німецький канцлер до переговорів із Путіним щодо закінчення війни в Україні?

Володимир Зеленський і Олаф Шольц

Володимир Зеленський і Олаф Шольц

Німеччини Олаф Шольц заявив у середу, що настав час зробити все можливе для припинення війни в Україні, включаючи можливі переговори з президентом Росії Володимиром Путіним. Виступаючи перед депутатами Бундестагу, Шольц зазначив, що слід “зробити все – окрім чіткої підтримки України – щоб знайти спосіб запобігти продовженню цієї війни.”, повідомляє AFP.

Канцлер підкреслив, що такі переговори повинні базуватися на чітких принципах: “Ніколи не буде ухвалено рішень щодо України без України, і всі кроки будуть узгоджені з нашими найближчими партнерами.” Хоча Шольц не прокоментував “план перемоги”, представлений президентом України Володимиром Зеленським, його готовність до діалогу з Путіним стала помітною темою в контексті внутрішньої та міжнародної критики.

Німеччина є другим найбільшим постачальником військової допомоги для України після США, і Шольц підтвердив, що підтримка продовжуватиметься “стільки, скільки потрібно”. Однак він стикається з тиском як з боку частини німецького суспільства, так і від партій, таких як “Альтернатива для Німеччини” (AfD) та “Альянс Захра Вагенкнехт” (BSW), які виступають за припинення поставок зброї в Україну та шукають дипломатичного вирішення конфлікту.

Вибори у східних землях Німеччини на початку вересня, де AfD отримала значну підтримку, посилили внутрішній тиск на Шольца. У той же час Вагенкнехт критикує дозвіл США розміщувати ракети з дальністю дії в Німеччині з 2026 року.

Шольц може стати першим лідером західних країн, які підтримують Україну, хто відновить прямий контакт із Путіним. Востаннє подібні переговори проводили лідери США, Франції та Великої Британії ще в 2022 році. Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок, однак, раніше заявляла, що Путін не готовий до серйозних переговорів і надсилає “сигнали на користь війни.”

Зеленський же тим часом представив у Києві свій “план перемоги”, який включає безумовну пропозицію щодо вступу України до НАТО, додаткові постачання зброї та залучення західних партнерів до розробки українських природних ресурсів. За його словами, для завершення війни Росію потрібно змусити до переговорів, але на умовах справедливості та дипломатії “з чистим сумлінням.”

“Україна відкрита до дипломатії, але до щирої дипломатії,” — підсумував Зеленський, підкресливши важливість підтримки західних партнерів для досягнення миру.

НОВИНИ