Пошук
Close this search box.

Міністри оборони НАТО зустрічаються в Брюсселі для обговорення війни в Україні та майбутньої оборонної стратегії Альянсу

Марка Рютте

У Брюсселі розпочалася дводенна зустріч міністрів оборони країн НАТО, присвячена війні в Україні, планам щодо посилення оборони Альянсу та виробництву оборонної продукції. Це перша зустріч, яку очолює новий Генеральний секретар НАТО Марк Рютте, повідомляє DPA.

Президент України Володимир Зеленський і міністр оборони України Рустем Умеров також візьмуть участь у заході. Зеленський представить свій довгоочікуваний “план перемоги”, спрямований на завершення війни з Росією, і закликатиме до негайного запрошення України до НАТО, а також до зняття обмежень на поставки далекобійної зброї.

Марк Рютте, коментуючи пропозиції Зеленського, висловив стриману підтримку, зазначивши, що Альянс не може повністю підтримати весь запропонований план. Тема вступу України до НАТО залишається суперечливою, оскільки існують побоювання щодо можливої ескалації війни та залучення до конфлікту членів Альянсу.

Міністр оборони України Рустем Умеров поінформує колег з НАТО про підготовку України до оборони під час майбутніх зимових атак з боку Росії. На зустрічі також буде присутній Верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

Головнокомандувач НАТО Крістофер Каволі представить нові плани оборони Альянсу, а міністри обговорять проєкти щодо стандартизації озброєння НАТО. Уперше до обговорення долучаться представники оборонних відомств Австралії, Японії, Південної Кореї та Нової Зеландії, що свідчить про розширення співпраці Альянсу з партнерами з Азії.

Крім того, на порядку денному є питання “зростаючої співпраці авторитарних держав, таких як Китай, Росія, Північна Корея та Іран”, про що також заявив Рютте.

НОВИНИ