Пошук
Close this search box.

“Російська афера” продовжує вражати Ізраїль: тисячі жертв серед репатріантів

Фото: suspilne.

В Ізраїлі розгорнулася одна з наймасштабніших шахрайських схем, що вражає переважно російськомовних репатріантів. Злочинці, використовуючи психологічні маніпуляції та довіру громадян, видурюють мільйони шекелів, змушуючи жертв надавати доступ до своїх банківських рахунків. Аферисти маскуються під представників банків або державних органів, підштовхуючи людей до фатальних фінансових рішень. Про це повідомляє Vesty.

Як працює схема

Шахраї обирають переважно літніх людей, яким телефонують під приводом термінової фінансової небезпеки. Вони представляються співробітниками банків або поліції та запевняють, що збереження їхніх заощаджень вимагає негайних дій. Під впливом страху, жертви надають доступ до своїх рахунків або переказують кошти на так звані «захищені» рахунки, які насправді належать шахраям.

Трагічні історії постраждалих

Однією з жертв став 82-річний репатріант із Петах-Тікви, який втратив 1,3 мільйона шекелів, повіривши в фальшивий дзвінок від «представника банку». Ще один випадок стався в Єрусалимі: 60-річний Віктор віддав шахраям півмільйона шекелів, переконаний, що захищає свої заощадження.

Поліція б’є на сполох

Ізраїльська поліція попереджає про зростання кількості таких шахрайських схем. Заступник начальника відділу боротьби з шахрайством Єрусалиму Елі Лібкінд повідомив, що це одне з найскладніших шахрайств за останні роки. Влада закликає громадян бути надзвичайно обережними і не довіряти дзвінкам, що вимагають негайних фінансових дій.

Як уберегти себе від шахраїв

Фахівці рекомендують не розголошувати банківські або особисті дані телефоном і завжди перевіряти інформацію безпосередньо в офіційних установах. Якщо є сумніви, слід негайно завершити розмову та звернутися до свого банку або до поліції.

НОВИНИ