Пошук
Close this search box.

«Ескадрилья F-16: Україна чекає до 2025 року»

ескадрилья винищувачів F-16.Фото: US Air Force

За інформацією The Wall Street Journal, Сполучені Штати змінюють стратегію підготовки українських пілотів на F-16, орієнтуючи тренування на молодих курсантів замість досвідчених військових. Це рішення може значно затримати формування повноцінної ескадрильї західних винищувачів в Україні, яка буде готова до бойових дій.

Повна ескадрилья, що складатиметься з 20 винищувачів F-16 та 40 пілотів, за прогнозами джерел The Wall Street Journal, з’явиться в Україні не раніше початку 2025 року.

Цей підхід виник через нестачу досвідчених українських пілотів із достатнім рівнем володіння англійською мовою, які могли б бути звільнені від бойових завдань для навчання на новій техніці. Американські офіційні особи зазначають, що молоді курсанти можуть бути краще підготовлені до навчальних програм за західними стандартами.

Тренувальні програми стали предметом дискусій, особливо після трагічної катастрофи у серпні, під час якої загинув один із найкращих українських пілотів підполковник Олексій Месь. Месь, колишній командир ескадрильї МіГ-29, нещодавно закінчив навчання на F-16 і був одним із небагатьох українських пілотів, хто володів навичками польоту на цьому літаку.

Він загинув 26 серпня під час відбиття російського комбінованого ракетно-авіаційного удару. За інформацією Повітряних сил України, Олексій Месь знищив три крилаті ракети та один ударний безпілотник, рятуючи українців від російських атак. На жаль, це сталося ціною його життя.

Як повідомляє The Economist, на цей момент Україна вже отримала 10 винищувачів F-16. До кінця 2024 року очікується прибуття ще 20 літаків американського виробництва, а решта винищувачів будуть доставлені впродовж 2025 року, що загалом складе 79 одиниць.

НОВИНИ