Пошук
Close this search box.

Ультиматум США Ізраїлю: Саудівська Аравія вимагає призупинити військову підтримку

Фото: depositphotos.

У світлі загострення гуманітарної ситуації в Секторі Газа, посол Саудівської Аравії в Великобританії, принц Халед бин Бандар, висунув рішучий ультиматум Сполученим Штатам Америки. Він закликав Вашингтон заморозити постачання зброї Ізраїлю, якщо протягом найближчих 30 днів не буде значно збільшено обсяги гуманітарної допомоги до Газу. В інтерв’ю для подкасту “Politico” принц підкреслив, що США мають унікальний вплив на дії Ізраїлю і зобов’язані дотримуватися своїх гуманітарних зобов’язань, про що повідомляє cursorinfo.

Заклик до дій

Принц Халед акцентував, що США неодноразово обіцяли підтримувати гуманітарні ініціативи, але ці обіцянки часто залишалися невиконаними, що призводило до трагічних наслідків для цивільного населення Гази. “Сполучені Штати мають незрівнянний вплив на Ізраїль”, — зазначив він, вимагаючи від адміністрації президента Джо Байдена більш активних дій, включаючи вимогу про всеосяжне припинення вогню в Газі та на півдні Лівану.

Загострення відносин

Вимоги принца Халеда відображають зростаючу напруженість у відносинах між Саудівською Аравією та Ізраїлем, незважаючи на зусилля США з нормалізації цих зв’язків через Авраамові угоди. Саудівська Аравія висловила сумніви щодо ефективності ізраїльської стратегії у забезпеченні миру і безпеки в регіоні. “Ізраїль сьогодні стикається з більшою загрозою, ніж будь-коли з 1970-х років”, — підкреслив посол.

Перспективи регіональної стабільності

Принц Халед також зазначив, що загроза з боку Ірану в регіоні зменшується, що сприяє зближенню між Саудівською Аравією та Іраном у спробах знизити напруженість. На запитання про можливість блокування Ормузського проливу у відповідь на дії Ізраїлю проти іранських об’єктів, він зауважив, що хоча такий сценарій теоретично можливий, на даний момент це малоймовірно.

Таким чином, ультиматум Саудівської Аравії до США щодо призупинення військової підтримки Ізраїлю підкреслює складність і мінливість ситуації в регіоні, що потребує термінового вирішення гуманітарних та безпекових викликів.

НОВИНИ