Пошук
Close this search box.

Нетаньягу підтвердив наявність російської зброї у Хізбалли

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу.Фото: Reuters

Нетаньягу підтвердив наявність російської зброї у Хізбалли

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу підтвердив інформацію про виявлення новітньої російської зброї у бойовиків на півдні Лівану, про що повідомляє cursorinfo. У своїй заяві він підкреслив, що відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН 2006 року, лише Ліванській армії дозволено мати озброєння на південь від річки Літані. Однак Хізбалла, за словами Нетаньягу, грубо порушила це положення.

Загроза нової громадянської війни

«У цьому регіоні Хізбалла вирила сотні тунелів і сховищ, в яких ми нещодавно виявили велику кількість новітньої російської зброї. Нова громадянська війна в Лівані стане трагедією. Ми, безумовно, не прагнемо її спровокувати. Ізраїль не має наміру втручатися у внутрішні справи Лівану», – зазначив Нетаньягу.

Глава ізраїльського уряду також наголосив на важливості забезпечення безпеки для ізраїльських громадян, які проживають на кордоні з Ліваном, і на необхідності повернення їх до нормального життя.

Підтвердження інформації

Дана інформація знайшла підтвердження у публікаціях американського видання Washington Post, яке, посилаючись на ізраїльські джерела, повідомило про виявлення російського та китайського протитанкового озброєння на півдні Лівану. Цю інформацію підтвердив і прес-секретар Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) контр-адмірал Даниїл Хагарі.

Виявлення зброї у бойовиків

Згідно з повідомленнями, представники ЦАХАЛа виявили російську зброю у руках терористів Хізбалли. Під час огляду шиїтської села були знайдені не лише озброєння та ракети, а й система підземних тунелів Хізбалли, глибина яких досягає 8 метрів. Ці тунелі обладнані сталевими дверима та перегородками, а їхні входи сховані у житлових будинках.

Плани бойовиків

Контр-адмірал Хагарі у розмові з журналістом видання Bild зазначив, що бойовики Хізбалли планували масштабну атаку на Ізраїль у цьому регіоні, яка могла перевершити теракти 7 жовтня 2023 року. У підземних тунелях були виявлені кухні з побутовою технікою, запаси продовольства та кавомашини, а також мотоцикли та мопеди, призначені для пересування бойовиків.

На стіні одного з приміщень висів портрет лідера Хізбалли Хасана Насралли. За словами Хагарі, бункери виявилися значно краще обладнаними порівняно з аналогічними об’єктами, знайденими у бойовиків ХАМАС у Газі, що свідчить про те, що на їхнє створення витрачено багато років та значні ресурси.

Зброя з Ірану

Контр-адмірал також додав, що кілька днів тому в іншому селі були виявлені ракети, які були доставлені до Лівану з Ірану через територію Сирії. Ці знахідки включали як іранське, так і російське озброєння.

Ситуація на півдні Лівану стає дедалі напруженішою, і виявлення російської зброї у Хізбалли викликає занепокоєння. Ізраїльський уряд продовжує стежити за розвитком подій, прагнучи забезпечити безпеку своїх громадян на кордоні.

НОВИНИ