Пошук
Close this search box.

Байден зміцнює співпрацю з європейськими партнерами у Берліні: важливі теми — Україна та Близький Схід

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і президент США Джо Байден у палаці Бельвю в Берліні, Німеччина, 18 жовтня 2024 року.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і президент США Джо Байден у палаці Бельвю в Берліні, Німеччина, 18 жовтня 2024 року. Фото: Фабріціо Бенш/ Reuters

Президент США Джо Байден у п’ятницю під час свого короткого візиту до Берліна прагне закріпити співпрацю з ключовими європейськими партнерами з питань війни в Україні та конфлікту на Близькому Сході. У своїй публікації на X Байден написав: «Ми приземлилися в Берліні. Готові зустріти старих друзів і зміцнити наш тісний альянс, коли ми стоїмо разом за свободу і проти тиранії по всьому світу», повідомляє Reuters.

Байден, який прагнув покращити зв’язки з Європою після президентства Дональда Трампа (2017-2021), буде зустрінутий з військовими почестями перед тим, як отримає найвищу відзнаку Німеччини від президента Франка-Вальтера Штайнмаєра. Це визнання відзначає «внесок 81-річного президента в німецько-американську дружбу та трансатлантичні зв’язки» протягом усіх посад, які він займав протягом останніх п’яти десятиліть, за інформацією німецького президентського офісу.

Цей візит відбувається за кілька тижнів до президентських виборів у США, під час яких кандидат від Республіканської партії Трамп змагається за переобрання в запеклій гонці з віце-президентом Камалою Гарріс, кандидатом від Демократичної партії. Байден, який вийшов з гонки в липні на користь Гарріс, запланував закриті переговори з канцлером Олафом Шольцем у пізній ранок, де обговорюватимуть питання безпеки, торгівлі та інших економічних питань.

Пізніше до них приєднаються британський прем’єр-міністр Кір Стармер та французький президент Еммануель Макрон для переговорів, що здебільшого зосередяться на тому, як завершити бойові дії в Україні, оскільки російські війська просуваються на сході, і наближається важка зима з перебоями в електропостачанні. «Ключове питання — це характер гарантій безпеки, і саме про це ми говоритимемо завтра», — зазначив Макрон на брифінгу.

Наближення президентських виборів у США підвищує відчуття терміновості щодо України, оскільки Трамп дав зрозуміти, що буде значно менш готовий продовжувати підтримку Києва. Візит Байдена до Берліна, ймовірно, стане останнім візитом до Європи як президента, що підтверджує тісні робочі стосунки між ним і Шольцом.

Байден зміцнив довіру з Німеччиною на початку свого терміна і ненадовго відволікався від проекту газопроводу «Північний потік-2», який мав на меті подвоїти постачання російського газу безпосередньо до Німеччини. Це стало основою для тісної співпраці Вашингтона та Берліна після вторгнення Росії в Україну, що дозволило швидко підвищити витрати Німеччини на оборону до цільового показника НАТО у 2% ВВП, а імпорт російського газу був різко скорочений.

Берлін також зіграв ключову роль у важливому обміні полоненими в серпні між Росією та Заходом, в результаті якого були звільнені американський журналіст Євген Гершкович та колишній американський морський піхотинець Пол Уілан. «Це тур подяки, але також і повідомлення про те, що, незалежно від того, що станеться, прошу продовжувати підтримувати Україну», — додала Давіда Девід-Вілп з Німецького фонду Маршалла США.

НОВИНИ