Пошук
Close this search box.

Мобілізація в Україні: наслідки для тих, хто не оновив дані

Фото: Вечірній Київ

З 2024 року в Україні діє новий закон про мобілізацію, який зобов’язує усіх військовозобов’язаних оновити персональні дані. Крайній термін для цього був встановлений на 16 липня, і тих, хто не виконав цю вимогу, вже розшукують. Заступник начальника мобілізаційно-оборонного сектору Сумського обласного ТЦК, полковник Сергій Монукало, розповів в інтерв’ю, які наслідки чекають на військовозобов’язаних, що досі не оновили свої дані.Про це повідомляє видання focus.ua.

Як здійснюється розшук?

Основний спосіб сповіщення – через “Укрпошту” або адресне повідомлення. Співробітники територіальних центрів комплектування (ТЦК) надсилають повістки за місцем реєстрації військовозобов’язаних. Важливо, що повістка вважається належно врученою лише в тому випадку, якщо вона передана особисто в руки або зафіксована як поштове вкладення з детальним описом. Якщо повістка кинута в поштову скриньку без конверта чи опису, або родичі відмовилися приймати її, вона не вважається офіційно врученою.

Що відбувається після невручення повістки?

У випадку, якщо військовозобов’язаний не проживає за вказаною адресою, на основі отриманої інформації подається запит до Національної поліції для оголошення його в розшук. Усі, хто не оновив свої дані, автоматично заносяться до бази порушників правил військового обліку. Цей статус може призвести до адміністративних і навіть кримінальних наслідків за ухилення від служби.

НОВИНИ