Пошук
Close this search box.

Удар по супутникам: Українські хакери турбують російську IT-інфраструктуру

Фото:Depositphotos

У п’ятницю, 18 жовтня, стало відомо про масштабну кібератаку, здійснену фахівцями Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України,повідомляє NV. Цілью атаки стала IT-інфраструктура “Морсвязьспутник”, національного оператора системи рухомого супутникового зв’язку Росії. За інформацією джерел NV у Силах оборони України, атака також охопила державну систему контролю за рухом морського транспорту в Росії.

В рамках атаки українські спеціалісти використали DDOS-атаки, в результаті яких відбулися системні збої в доступі до вебсайтів та електронних ресурсів вражених об’єктів. Також зазнали удару російські транспортно-логістична компанія Fesco та підприємства Росморпорт та Росморречпорт. Ці дії призвели до нестабільності супутникового зв’язку, що використовується для моніторингу та контролю за рухом морського транспорту.

За словами джерела у розвідці, російські ЗМІ отримали наказ приховувати факт здійснення DDOS атаки, що ускладнює об’єктивну оцінку економічних збитків, завданих об’єктам Росії. Така інформаційна блокада має на меті уникнення паніки та збереження контролю над ситуацією серед населення та військових.

Необхідно зазначити, що кібервійна між країнами відбувається на фоні триваючих збройних конфліктів і стає все більш значущим елементом сучасних військових дій. Ця атака є лише останнім епізодом у тривалій серії кібероперацій, що відображає зростаючу залежність сучасного воєнного конфлікту від цифрових технологій.

НОВИНИ