Пошук
Close this search box.

Франція попереджає: участь військ Північної Кореї в Україні — серйозна ескалація конфлікту

Жан-Ноель Барро та Андрій Сібіга у Києві.Фото: DW.

Київ, 19 жовтня — Залучення військ Північної Кореї до війни на боці Росії стане значною ескалацією війни проти України. Таку заяву зробив міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро під час спільної прес-конференції з українським колегою Андрієм Сибігою в Києві, наголосивши на тому, що це серйозно поглибить конфлікт і може мати непередбачувані наслідки.

Барро, який вперше відвідав Україну після свого призначення у вересні, попередив, що участь північнокорейських військ означатиме для Росії чергову спробу посилити свої позиції, але також продемонструє її слабкість у війні. Він підкреслив, що це стане новим етапом конфлікту.Про це повідомило видання Reuters.

Небезпека глобальної ескалації

«Якщо Північна Корея дійсно надішле свої регулярні війська в Україну, це стане надзвичайно небезпечним ескалаційним кроком, що виведе війну на новий, більш загрозливий рівень», — заявив Барро. Міністр також зазначив, що такий розвиток подій лише підкреслить, що Росія знаходиться у складному становищі на полі бою.

Український міністр закордонних справ Андрій Сибіга підтримав слова свого французького колеги, наголосивши на величезних ризиках. «Це може призвести до розширення війни за межі теперішніх масштабів і кордонів, що становить велику загрозу для безпеки в Європі», — зазначив він.

Президент України Володимир Зеленський раніше звинуватив Північну Корею в намірах надіслати до 10 000 військовослужбовців для допомоги російським військам. Хоча генеральний секретар НАТО Марк Рютте зауважив, що наразі немає конкретних доказів присутності північнокорейських військових в Україні, загроза цього сценарію викликає тривогу.

Франція продовжує підтримувати Україну

Під час свого візиту до Києва Жан-Ноель Барро також повідомив, що Франція фінансує створення двох нових центрів для захисту дітей, які постраждали від війни, на сході України. Це є частиною гуманітарної допомоги, яку Париж продовжує надавати Україні у протистоянні російській агресії.

Крім того, Барро підкреслив, що Франція підтримує ідею вступу України до НАТО і готова продовжувати консультації з цього питання. «Ми відкриті до запрошення України до НАТО, і це питання активно обговорюється з нашими партнерами», — заявив він.

Водночас президент Зеленський, виступаючи раніше цього тижня, представив свій «план перемоги», який має на меті завершення війни не пізніше 2025 року. Однією з ключових складових плану є вступ України до НАТО, що, за його словами, забезпечить безпеку держави на довгострокову перспективу.

Потенційна участь Північної Кореї у війні проти України відкриває небезпечні перспективи для подальшої ескалації конфлікту. Франція разом з Україною закликають міжнародну спільноту до пильності та посилення підтримки, щоб запобігти розширенню війни та гарантувати безпеку в Європі.

НОВИНИ