Пошук
Close this search box.

Індія Закупила Рекордну Кількість Російської Нафти — Що Це Означає для Світу?

Фото: REUTERS/Tatiana Meel/File Photo

Делі, Індія — Поки Захід посилює санкції проти Росії, Індія скористалася ситуацією та встановила новий рекорд у закупівлях російської нафти. За даними Reuters, у травні 2024 року імпорт нафти з Росії до Індії досягнув безпрецедентного рівня — 2,1 мільйона барелів на день.

Розвиток Подій

Після того як європейські країни масово відмовилися від російської нафти у відповідь на вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, Індія стала одним із найбільших покупців російського “чорного золота”. Нафтопереробні заводи країни активно закуповують російську нафту зі знижкою, намагаючись знизити витрати та забезпечити стабільні поставки.

Економічні Наслідки

Зниження попиту на російську нафту з боку Китаю, найбільшого у світі споживача енергоресурсів, створило можливість для Індії заповнити цю прогалину. У травні частка Росії на індійському нафтовому ринку зросла до майже 41%, роблячи її одним з найбільших постачальників нафти в країну.

Геополітичні Впливи

Закупівля нафти зі знижкою дозволяє Індії не тільки економити кошти, але й зміцнювати свої економічні позиції на міжнародній арені. Проте, така стратегія викликає неоднозначну реакцію з боку західних країн, які намагаються ізолювати Росію економічно.

Погляд на Майбутнє

Індія продовжує нарощувати імпорт російської нафти, незважаючи на можливі геополітичні ризики. За травень країна відвантажила близько 5,1 млн барелів на добу, що на 5,6% більше, ніж у квітні. Це свідчить про те, що індійська економіка активно шукає можливості для зниження витрат та забезпечення енергетичної безпеки.

Як довго Індія зможе балансувати між економічними вигодами та політичними ризиками, покаже час. Але одне можна сказати точно — країна не збирається відмовлятися від вигідних пропозицій на світовому нафтовому ринку, навіть якщо це суперечить інтересам її західних партнерів.

За матеріалами reuters та [Time Ukraine Israel].

НОВИНИ