Пошук
Close this search box.

Тисячі ультраортодоксальних євреїв в Ізраїлі протестували проти призову до армії

Ультраортодоксальні євреї на протесті

Ультраортодоксальні євреї на протесті. Фото: Oded Balilty / АР

У неділю тисячі ультраортодоксальних євреїв вийшли на вулиці Ізраїлю, протестуючи проти включення до збройних сил країни після того, як Верховний суд скасував виняток, яким вони користувалися.

Рішення Верховного суду, яке було ухвалене минулого тижня, зобов’язує розпочати призов ультраортодоксальних чоловіків на військову службу. Це призвело до масових протестів, зокрема, у неділю ввечері в Єрусалимі відбулися жорстокі сутички між протестувальниками та поліцією. Для розгону демонстрантів поліція використовувала коней і водомети. Протестувальники кидали каміння та атакували поліцейських, внаслідок чого було затримано п’ятьох осіб.

Протягом десятиліть ультраортодоксальних чоловіки в Ізраїлі звільнялися від обов’язкової військової служби, проте термін дії цих винятків закінчився три місяці тому. Уряд прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху не зміг ухвалити новий закон, який би закріпив ці винятки. У результаті Верховний суд постановив скасувати державні субсидії для ультрарелігійних чоловіків призовного віку, які навчаються в духовних школах.

Наприкінці березня генеральний прокурор Галі Бахарав-Міара також постановила, що військові зобов’язані вербувати релігійних студентів, які раніше здебільшого звільнялися від служби. Це рішення стосується приблизно 63 000 чоловіків, які могли б підсилити ізраїльську армію на тлі конфлікту в Газі та можливого загострення ситуації на північному кордоні з Ліваном, де діє підтримуваний Іраном рух Хезболла.

Рішення Верховного суду стало серйозним ударом по релігійному правому уряду Нетаньяху. Його політичне виживання залежить від підтримки двох ультраортодоксальних партій, які вважають звільнення від призову важливим для своїх виборців, оскільки служба в армії може суперечити їхнім консервативним звичаям.

До рішення суду Нетаньяху намагався проштовхнути законопроект, який би закріпив звільнення ультраортодоксальних студентів від призову. Однак, більшість ізраїльтян виступають проти такого звільнення. Навіть міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант публічно розкритикував спробу Нетаньяху просунути цей законопроект.

Згідно з лютневим опитуванням Інституту демократії Ізраїлю, 64 відсотки ізраїльських респондентів і 70 відсотків ізраїльських євреїв вважають, що звільнення ультраортодоксів від призову на військову службу «слід змінити», повідомляє CNN.

Варто зазначити, що це не перший випадок, коли Верховний суд виносить рішення проти звільнення ультраортодоксів від обов’язкової військової служби. У 1998 році суд заявив уряду, що це звільнення порушує принципи рівного захисту громадян. У наступні десятиліття уряди та парламенти намагалися вирішити цю проблему, але суд неодноразово визнавав їхні зусилля незаконними.

НОВИНИ