Пошук
Close this search box.

Лідери демократів відхиляють можливість виходу Байдена з президентських перегонів після катастрофічних дебатів з Трампом

дебати

Atlanta, June 27, 2024. REUTERS/Brian Snyder

Лідери демократів відкинули можливість замінити президента Джо Байдена в гонці за Білий дім після його слабкого виступу на дебатах у четвер вночі з Дональдом Трампом. Замість цього вони закликали членів партії зосередитися на наслідках другого президентства Трампа, повідомляє Reuters.

Після кількох днів занепокоєння щодо Джо Байдена і результату виборів 5 листопада лідери демократів рішуче відкинули заклики замінити його на молодшого кандидата. Офіційна позиція демократів полягає в тому, що катастрофічні дебати були спричинені недостатньою підготовкою та втомою президента.

Лідер Білого дому не зміг протистояти Трампу і спростувати його дезінформацію, ба більше, він виглядав втомленим і часом невиразним, з хриплим голосом – очевидно, через застуду.

Після дебатів 81-річний Байден поговорив із членами родини у президентській резиденції в Кемп-Девіді, ймовірно, обговорюючи своє політичне майбутнє. Associated Press повідомляє, що найсильнішими голосами, які закликали Байдена протистояти тиску щодо виходу з перегонів, були його дружина Джилл та його син Гантер, який минулого місяця став першою дитиною чинного президента, засудженою за злочин.

Попри цю підтримку, заклики до виходу Байдена з перегонів продовжувалися, і опитування CBS показало збільшення на 10 відсоткових пунктів кількості демократів, які вважають, що Байден не повинен балотуватися в листопаді, піднявшись до 46% з 36% у лютому.

Підтримка партії

Ці заклики, від багатьох коментаторів і навіть деяких стратегів-демократів після дебатів, наразі зустріли рішучий опір.

“Абсолютно ні”, відповів сенатор-демократ від Джорджії Рафаель Ворнок, один із демократів, які могли б замінити Байдена. “Погані дебати трапляються”, сказав він NBC. “Я підтримую Джо Байдена, і наша місія – забезпечити, щоб він перетнув фінішну лінію в листопаді”, додав сенатор.

Лідер демократів у Палаті представників Хакім Джеффріс, який може стати спікером наступного року, якщо його партія знову візьме контроль над Палатою в листопаді, також визнав, що Байден зазнав невдачі на дебатах з Трампом. “Я вважаю, що невдача – це лише підготовка до повернення”, сказав він MSNBC. “Отже, момент, у якому ми зараз знаходимося, – це момент повернення, і нам усім доведеться зосередитися на майбутньому, щоб показати, чому демократична платформа є найкраще підготовленою для вирішення проблем, з якими стикається американський народ”, сказав він.

Інший провідний демократ у Палаті представників, Джеймс Клайберн, погодився. “Він повинен залишитися в цій гонці. Він повинен продовжувати демонструвати здатність керувати країною”, сказав Клайберн CNN.

“Перебільшені медіа-звіти”

Деякі демократи стверджували, що вина за поганий виступ президента лежить на його радниках. Проте, кампанія Байдена заявила в п’ятницю, що жодних кадрових перестановок не розглядається. Кілька радників, не лише Данн і Бауер, брали участь у підготовці, сказав представник кампанії, також зазначивши, що Морган не був присутній.

У листі до своїх прихильників у суботу О’Меллі Діллон заявила, що внутрішні опитування та фокус-групи не показали змін у думках виборців у ключових штатах після дебатів.

Вона попередила, що “перебільшені медіа-звіти” можуть призвести до “тимчасових падінь у рейтингах”, але висловила впевненість, що Байден переможе в листопаді.

Багато коментаторів закликали Байдена вийти з гонки. В редакційній статті, опублікованій у п’ятницю ввечері під назвою “Щоб служити країні, президент Байден повинен залишити гонку за Білий дім”, The New York Times описав Джо Байдена як “тінь лідера”, після того як 81-річний президент “не витримав власного тесту”.

“Погане президентство, катастрофічні дебати”

Республіканці розкритикували заяви демократів про те, що поганий виступ Байдена на дебатах був одиничним випадком.

“Ідея, що Байден мав поганий вечір, не є справжньою історією. У нього було погане президентство, у нього були катастрофічні дебати”, сказав сенатор-республіканець від Південної Кароліни Ліндсі Грем для CNN.

Через день після дебатів Байден виступив із сильним виступом у Північній Кароліні та зобов’язанням продовжити кампанію. Багато донорів і демократів згуртувалися навколо нього.

Однак багато спостерігачів зазначили, що ефект від дебатів буде відчутний.

На запитання в неділю, чи обговорює Демократична партія нового кандидата на 2024 рік, конгресмен Джеймі Раскін з Меріленду натякнув для MSNBC, що такі обговорення відбулися.

“На кожному рівні нашої партії відбуваються дуже чесні, серйозні та ретельні дискусії, тому що це політична партія, і у нас різні точки зору”, сказав він.

Оскільки лідери демократів підтримують президента, вирішення питання про те, чи хоче Байден завершити свою кампанію на переобрання, залежатиме від нього самого.

НОВИНИ