Пошук
Close this search box.

Захисні екрани для танків від “Метінвест”

Фото: вікіпедія

Захисні екрани для радянських танків та американських M1 Abrams від ворожих дронів виробляє компанія “Метінвест” у рамках ініціативи “Сталевий Фронт” Ріната Ахметова. Нещодавно було ухвалено рішення розпочати розробку екранів і для БМП Bradley.

Початок проєкту

Про це заявив операційний директор групи “Метінвест” Олександр Мироненко, повідомляє: rbc.ua. з посиланням на пресслужбу компанії.

Проєкт розпочався півтора року тому з виробництва захисних екранів для радянських танків Т-64 і Т-72. Ці екрани повністю закривають башту, моторний відсік і щілини, через які може проникнути дрон, знерухомивши танк або заклинивши башту. Це критично впливає на боєздатність танка та можливість евакуації з поля бою, що, своєю чергою, забезпечує безпеку екіпажу. Згодом стало очевидним, що й американські бойові машини, надані Україні, також потребують такого захисту.

Вразливість Abrams та Bradley

“Коли ЗСУ отримали американські Abrams та БМП Bradley, виявилося, що вони вразливі до дронів-камікадзе. “Сталевий Фронт” почав виробляти захисні екрани для наших та американських танків”, – розповів Мироненко.

Співпраця з військовими

За його словами, це результат співпраці з військовими, які надають зворотний зв’язок, що дозволяє постійно вдосконалювати конструкції.

“Такої кількості дронів, які зараз використовуються в Україні, не було ніде у світі. Ні в Іраку, ні в Афганістані, ні в інших конфліктах, де застосовувалися танки Abrams. Тому американці не мали досвіду захисту танків від таких атак”, – зазначив Мироненко.

Виготовлення захисних екранів

Захисні екрани виготовляються зі сталі підприємств “Метінвесту”. Процес виготовлення одного комплекту для Abrams триває до 10 днів, а для радянських танків – 2-3 дні.

“Процес виглядає так: ми розробляємо і передаємо військовим перший зразок. Вони його тестують на полігоні. Отримавши позитивний зворотний зв’язок, переходимо до масового виробництва. Якщо є зауваження, допрацьовуємо конструкцію та надаємо нові зразки на тестування. Після підтвердження всіх характеристик починаємо серійне виробництво”, – пояснює Мироненко.

Розробка екранів для Bradley

Наразі “Метінвест” розробляє захисні екрани для Bradley, перші зразки яких вирушать на випробування вже за тиждень.

“Після отримання зворотного зв’язку від військових ми зможемо масштабувати виробництво та захистити Bradley, які зараз діють в Україні. Найважливіші відгуки – це подяка бійців за те, що ми допомогли їм залишитися живими та продовжувати боротися з ворогом”, – підкреслив Мироненко.

Зворотний зв’язок від військових

Зворотний зв’язок надходить у вигляді фотографій від військових. Востаннє це був танк, який отримав пошкодження і зупинився на полі бою. Проте екіпаж не постраждав – завдяки захисному екрану.

Будівництво підземного госпіталю

“Сталевий фронт” також займається будівництвом найбільшого підземного госпіталю на лінії фронту, який буде оснащений хірургічними та реанімаційними палатами для стабілізації поранених бійців.

Важливість захисних екранів

Виробництво захисних екранів для техніки є важливим для підвищення обороноздатності українських військ і збереження життя бійців у зоні бойових дій.

Допомога від бізнесів Ахметова

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення бізнеси Ріната Ахметова спрямували на допомогу військовим (у рамках ініціативи steelfront.) та цивільним понад 9 млрд грн.

НОВИНИ