Пошук
Close this search box.

НАТО продовжує підтримку України: союзники надали $20,9 мільярда військової допомоги в першій половині 2024 року

Марка Рютте

Союзники НАТО виділили загалом $20,9 мільярда у вигляді військової допомоги Україні в першій половині поточного року, заявив у середу Генеральний секретар НАТО Марк Рютте. Ці дані були оголошені напередодні зустрічі міністрів оборони Альянсу, яка відбудеться у Брюсселі в четвер і п’ятницю.

Рютте наголосив, що союзники виконують свої зобов’язання на решту року, зокрема щодо обіцянки, зробленої на саміті у Вашингтоні, надавати Україні щорічно щонайменше €40 мільярдів військової допомоги. Ця сума розрахована на основі підтримки, наданої у 2023 році.

Такі обіцянки є частиною стратегії НАТО щодо посилення підтримки України, враховуючи можливість повернення на посаду президента США Дональда Трампа, який критично ставиться до західної допомоги Києву.

Проте, як зазначив Рютте, зобов’язання щодо €40 мільярдів не є багаторічними й будуть переглянуті наступного року. Важливою буде “чітка рішучість” НАТО продовжувати надавати Україні військову допомогу на тому ж рівні.

НАТО також утримується від публікації точних внесків кожної країни до загальної суми у $20,9 мільярда через розбіжності між союзниками.

Рютте підкреслив, що Альянс залишається на шляху до виконання своїх зобов’язань на 2024 рік, і запевнив, що НАТО продовжить підтримку України в боротьбі проти російської агресії.

НОВИНИ