Пошук
Close this search box.

Чорний список Ізраїлю: хто наступний після ліквідації Ях’ї Сінвара?

Фото:Khaled Meshaal. Source: AFP.

Ізраїль продовжує активно протистояти керівництву угруповання ХАМАС після жорстокого нападу на Ізраїль 7 жовтня. Ізраїльські сили безпеки систематично знищують ключових лідерів організації, намагаючись послабити її вплив та запобігти подальшим атакам. За останній рік було ліквідовано дев’ять членів політичного бюро ХАМАСу, шість його високопосадовців переховуються за кордоном, а доля ще п’яти залишається невідомою, про це повідомляє 9-Канал Ізраїлю .

Ось імена тих, на кого зараз націлені ізраїльські спецслужби.

Мохаммед Сінвар

Після офіційного підтвердження ліквідації Ях’ї Сінвара, головного організатора нападу 7 жовтня, новим потенційним лідером став його брат Мохаммед Сінвар. Він є досвідченим командиром і близьким соратником Ях’ї. У минулому Мохаммед командував бригадою Хан-Юніс і був одним з організаторів викрадення ізраїльського солдата Гілада Шаліта, щоб обміняти його на ув’язненого брата Ях’ю.

У грудні минулого року ізраїльська розвідка отримала відео, на якому Мохаммед їде автомобілем по великому підземному тунелю на півночі сектора Гази. Цей тунель вів до контрольно-пропускного пункту Ерез, і його вихід знаходився лише за 400 метрів від нього.

Мохаммед Шабана

Командир бригади Рафах залишається одним із небагатьох лідерів бойового крила ХАМАС, які продовжують брати участь у бойових діях. В жовтні минулого року двоє його синів, членів елітного підрозділу «Нухба», були знищені ізраїльськими військовими. У травні на Шабану було здійснено замах, коли ізраїльські сили завдали удару по його підземному сховищу, але йому вдалося вижити.

Ізаддін аль-Хаддад

Командир бригади Газа та один з ключових лідерів угруповання «Ізаддін аль-Касам», що є бойовим крилом ХАМАСу. На початку року ізраїльські сили провели обшук у його домі, де знайшли фото аль-Хаддада з іншими важливими командирами.

Високопосадовці ХАМАСу за кордоном

Халед Машаль

68-річний Машаль очолює зовнішнє крило ХАМАСу і є тимчасовим лідером політичного бюро організації, відповідальним за переговори щодо заручників. Він тривалий час був одним із головних діячів ХАМАС, очолюючи політичне бюро з 1996 по 2017 рік. У 1997 році Ізраїль намагався вбити Машаля, але операція провалилася.

Халіль аль-Хая

Один з найближчих соратників Сінвара за кордоном, що діє в політичному крилі угруповання. Аль-Хая відіграє ключову роль у переговорах з міжнародними посередниками, представляючи інтереси ХАМАСу.

Муса Абу Марзук

Колишній керівник політичного бюро ХАМАС, його багатство оцінюється в 2-3 мільярди доларів. Він залишається впливовою фігурою угруповання, хоча нещодавно потрапив у скандал через свої заяви щодо визнання Ізраїлю, які викликали широкий резонанс.

Усама Хамдан

Представник ХАМАС у Лівані, часто виступає в інтерв’ю для медіа, де поширює повідомлення від імені угруповання. Хамдан має тривалу історію співпраці з угрупованням, починаючи з часу своєї роботи в Ірані в 1994 році.

Ізраїль продовжує цілеспрямовану ліквідацію лідерів ХАМАСу, водночас прагнучи не тільки помститися за теракти, але й запобігти подальшим актам агресії проти своєї держави.

НОВИНИ