Пошук
Close this search box.

Кожен п’ятий діяч культури не повертається з-за кордону – Микола Точицький

Микола Точицький.Фото: suspilne.

Міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький поділився тривожними даними про культурних діячів, які виїжджають за кордон. Під час дискусії проєкту “Нова країна”, організованої LB.ua і EFI Group на тему “Українська культура як один з головних інструментів нашої перемоги”, він зазначив, що кожен п’ятий представник культури, що отримує дозвіл на виїзд від Мінкультури, не повертається до України.Про це повідомило видання LB.ua.

Ситуація з виїздом культурних діячів

“Протягом останніх років необхідно було створити базу, яка б дозволяла митцям легше виїжджати за кордон. Але на жаль, така база наразі відсутня. Щодня я розглядаю близько 100 заяв на виїзд, і більшість з цих людей мені не знайомі, що змушує витрачати багато часу на їхню перевірку”, – пояснив міністр. За його словами, серед п’яти осіб, які виїхали, одна не повертається, що підкреслює складність ситуації в культурній сфері України.

Захист культурної спадщини як умова євроінтеграції

Точицький також звернув увагу на важливість захисту культурної спадщини на шляху до європейської інтеграції. “ЮНЕСКО та ЄС висловлюють до нас численні претензії щодо захисту нашої культурної спадщини. Без виконання їхніх директив ми не зможемо сподіватися на успіх у переговорах про вступ до ЄС”, – зазначив він. Міністр підкреслив, що не підтримує ідею децентралізації у питанні збереження об’єктів спадщини, оскільки це може призвести до зменшення уваги до важливих питань, таких як визначення буферних зон.

Стратегії розвитку культури

Під час обговорення міністр підкреслив, що кожна сфера культури потребує окремої стратегії. “Ми працюємо над цими стратегіями, і вже в березні 2025 року будемо готові представити п’ять ключових напрямків розвитку”, – додав він.

Нагадаємо, що Микола Точицький, кадровий дипломат, очолив Міністерство культури та стратегічних комунікацій України у вересні 2024 року, коли його попередня назва звучала як Міністерство культури та інформаційної політики.

НОВИНИ