Пошук
Close this search box.

Нобелівську премію миру 2024 року присудили організації Nihon Hidankyo

Нобелівська премія

Нобелівський комітет оголосив лауреата премії миру 2024 року — японську організацію Nihon Hidankyo, що складається з людей, які пережили жахливі атомні удари по Хіросімі та Нагасакі. Вибір комітету підкреслює важливість зусиль цієї організації у боротьбі за світ без ядерної зброї та нагадує людству про катастрофічні наслідки ядерної війни.

У заяві Норвезького Нобелівського комітету йдеться: «Присуджуючи премію організації Nihon Hidankyo, ми вшановуємо їхній внесок у встановлення табу на використання ядерної зброї, яка не застосовувалась у війні майже 80 років. Однак ми бачимо тривожні ознаки: ядерні держави модернізують свої арсенали, а нові країни готуються до отримання цієї зброї. Світ потребує нагадування про руйнівну силу ядерних арсеналів».

Ця нагорода символічно приурочена до 80-ї річниці трагедій у Хіросімі та Нагасакі, коли дві американські атомні бомби забрали життя близько 120 тисяч людей. Тисячі інших загинули пізніше через радіаційне опромінення та важкі опіки.

Голос Хібакуша: боротьба за мир через біль і свідчення

Організація Nihon Hidankyo, заснована у 1956 році, об’єднала постраждалих від атомних ударів та випробувань ядерної зброї на Тихому океані. Її місія — показати світу, що ядерну зброю не можна використовувати, і закликати до її повної ліквідації. Нобелівський комітет відзначив важливу роль хібакуша (так називають тих, хто пережив атомні бомбардування) у міжнародному миротворчому русі: «Незважаючи на свою власну фізичну та емоційну травму, вони використовували свої страшні переживання, щоб поширювати надію та працювати над збереженням миру».

Загроза ядерної ескалації та боротьба за майбутнє без зброї масового знищення

Сьогоднішня геополітична ситуація нагадує світові про загрози ядерної ескалації, коли ядерні держави активно модернізують свої арсенали, а нові країни прагнуть здобути цю смертоносну зброю. У цьому контексті зусилля Nihon Hidankyo набувають особливої ваги. Їхні свідчення дають можливість людству усвідомити наслідки використання ядерної зброї, розповідаючи про біль і страждання, які неможливо забути.

Минулого року Нобелівську премію миру отримала іранська активістка Наргес Мохаммаді за боротьбу за права жінок в Ірані.

НОВИНИ