Пошук
Close this search box.

Генпрокурор України: Артефакти, вкрадені Росією, з’явилися на чорних ринках

Фото:Андрій Костін/Вікіпедія

Генеральний прокурор України Андрій Костін в інтерв’ю «Голосу Америки» 4 жовтня заявив, що деякі історичні артефакти, викрадені Росією в Україні, потрапили на світові чорні ринки. Повномасштабне вторгнення Росії супроводжувалося масовим розграбуванням культурної спадщини на окупованих територіях, зафіксовано крадіжки сотень артефактів.

«Окрім систематичного знищення нашого культурного спадщини, Росія вдається до ще одного злочину: викрадення цінних культурних об’єктів», — наголосив Костін. Він додав, що вже є достатньо доказів для відкриття нового кримінального провадження.

Генпрокуратура України співпрацює з Міністерством юстиції США та ФБР для збору доказів. Для розслідування злочинів проти культурної спадщини було створено нове підрозділ, яке займатиметься як знищенням культурних об’єктів під час війни, так і спробами незаконного продажу артефактів за кордон.

За інформацією Міністерства культури України, з початку повномасштабної війни станом на 4 жовтня було пошкоджено або знищено майже 2100 культурних установ, зокрема 120 музеїв і галерей. Раніше цього року Україні вдалося повернути ряд кримських артефактів, відомих як «скіфське золото», після десятилітньої юридичної боротьби з російськими окупаційними властями на півострові.

Ця ситуація підкреслює важливість міжнародної співпраці у збереженні культурної спадщини та боротьбі з її розкраданням.

НОВИНИ