Пошук
Close this search box.

Криза в ізраїльській армії: бракує солдат

Фото:Depositphotos

Ізраїльська армія на межі кризи: Комісія обговорює звільнення ультраортодоксів від служби

У понеділок Комісія з іноземних справ та оборони обговорювала законопроєкт, який може кардинально змінити баланс сил в ізраїльській армії. Коаліція просуває закон, що фактично звільняє ультраортодоксів від військової служби, що викликало хвилю дискусій серед політиків та громадськості.

Міністр оборони Йоав Галант озвучив тривожну цифру: армії не вистачає 10 тисяч призовників. В умовах поточної нестабільності, це серйозний удар по обороноздатності країни. Галант також повідомив, що ведуться переговори з релігійним керівництвом про поступове збільшення призову ультраортодоксів на п’ять відсотків щорічно, з метою досягти 50% призову через п’ять років. Наразі армія може призвати 3 000 єшиботників, а вже на службі знаходяться 1 800.

Цікаво, що Галант висловився проти прийняття постійного закону, віддаючи перевагу тимчасовому постановленню, яке, на його думку, спростило б роботу уряду. Варто зазначити, що він не підтримав законопроєкт на першому читанні.

З 7 жовтня в ході військових операцій загинув 671 солдат, а 4 000 отримали поранення. Серед них є резервісти, які безперервно служать вже 200 днів. Дефіцит у 10 тисяч солдат, озвучений міністром, підкреслює проблему, з якою стикається армія Ізраїлю. Військові аналітики давно вказують на нестачу живої сили, що ускладнює ведення війни на два фронти, включаючи операцію в Лівані.

Ця ситуація вимагає негайної уваги та ефективних рішень, щоб забезпечити безпеку та стабільність у країні. Чи буде прийнято новий законопроєкт або уряд обере інший шлях, покаже час.

Джерело:israelinfo.

НОВИНИ