Пошук
Close this search box.

Масуд Пезешкиян стає новим президентом Ірану

Президент Ірану Масуд Пезешкиян Фото: вікіпедія

Після обробки 30,5 мільйонів бюлетенів стало відомо, що Масуд Пезешкиян, представник ліберального табору, переміг у виборах і став дев’ятим президентом Ірану. За його підрахунками, він отримав підтримку 16,4 мільйонів іранців, тоді як його конкурент, консерватор Саїд Джалілі, набрав 13,4 мільйона голосів.

У першому турі досрочних виборів президента Ірану жоден з кандидатів не зміг перевищити необхідний для перемоги поріг у 50%. Пезешкиян отримав 10,4 мільйона голосів проти 9,4 мільйона у Джалілі, при явці виборців на рівні 40%. Оскільки жоден із них не здобув більшість, був оголошений другий тур президентських виборів.

Масуд Пезешкиян підтримує діалог з Заходом і обіцяє зміцнювати дружні стосунки. Він наголосив, що його адміністрація негайно розпочне роботу зі зняття санкцій Заходу та відновлення економіки.

Позачергові вибори президента в Ірані були оголошені після трагічної авіакатастрофи, в якій загинув президент Ебрахім Раїсі 19 травня. Його вертоліт зазнав катастрофи, у результаті чого погибли всі на борту, включаючи самого Раїсі.

Джерело: rbc

НОВИНИ