Пошук
Close this search box.

Антоні Блінкен застерігає Китай від провокацій щодо Тайваню після погроз Пекіна

Ентоні Блінкен. Фото: Reuters

Ентоні Блінкен. Фото: Reuters

Держсекретар США Ентоні Блінкен у п’ятницю виступив з попередженням до Китаю щодо будь-яких провокаційних дій стосовно Тайваню після того, як Пекін погрожував острову у відповідь на промову президента Тайваню з нагоди Дня національного свята. Про це повідомляє AFP.

“Китай не повинен використовувати цю промову як привід для провокаційних дій. Навпаки, ми, як і багато інших країн, прагнемо зміцнити імператив збереження статус-кво та підкреслити, що жодна сторона не повинна вживати заходів, які можуть його порушити”, – заявив Блінкен на пресконференції в Лаосі після завершення саміту АСЕАН.

Він також наголосив, що збереження миру, стабільності та статус-кво має вирішальне значення для уникнення будь-якого конфлікту, який може підірвати ключові аспекти світової економіки.

Президент Тайваню Лай Цінде у четвер пообіцяв протистояти анексії острова, який Китай вважає частиною своєї території, що має бути повернута під його контроль.

Протягом останніх років Пекін посилює військовий і політичний тиск на Тайвань і не відкидає можливості використання сили для контролю над островом. За останні два роки Китай провів три великі військові навчання поблизу Тайваню, а також майже щодня відправляє свої військові кораблі й винищувачі для патрулювання навколо острова.

Міністерство оборони Тайваню повідомило, що протягом 24 годин з середи поблизу острова було зафіксовано 27 китайських військових літаків та дев’ять кораблів ВМС Китаю.

Цього тижня Пекін звинуватив Лая Цінде у “розпалюванні ворожнечі”, назвавши його “сепаратистом”, після того, як він заявив, що Тайвань не може вважати Китай своєю “матір’ю-країною”.

Відносини між Пекіном і Тайбеєм різко погіршилися з 2016 року, коли президентом Тайваню стала Цай Інвень, яка займала цю посаду до травня цього року.

НОВИНИ