Пошук
Close this search box.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш відхилив вимоги Ізраїлю щодо виведення миротворців із Південного Лівану

Генсек ООН Антоніу Гутерреш

Генсек ООН Антоніу Гутерреш Фото : Eric Bridiers.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив у неділю, що миротворчі сили ООН залишатимуться в Південному Лівані, попри вимоги прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу щодо їх виведення. Про це повідомляє EFE.

“Попри атаки, персонал UNIFIL залишається на своїх позиціях, і прапор ООН продовжує майоріти”, — йдеться в заяві Гутерреша. Він підкреслив, що “безпека та цілісність” миротворчих сил ООН у Лівані повинні бути гарантовані, а недоторканність ООН — повністю поважатися.

Ця заява прозвучала після того, як Нетаньягу у записаному зверненні закликав до виведення миротворців з півдня Лівану. Ізраїль останніми днями посилив військову активність у цьому регіоні, що викликало осуд з боку міжнародних організацій і Європейського Союзу.

У неділю два ізраїльські танки прорвалися на територію бази UNIFIL у Південному Лівані, що Гутерреш назвав “глибоко тривожним” інцидентом. Танки Merkava пробили головні ворота бази, увійшли на її територію і залишалися там протягом 45 хвилин. Миротворці також зафіксували стрілянину на відстані 100 метрів на північ від бази, в результаті чого 15 військових постраждали від подразнень шкіри та шлунково-кишкових проблем, викликаних димом.

Тим часом угруповання “Хезболла” взяло на себе відповідальність за напад на ізраїльську бригаду неподалік міста Хайфа, де загинули четверо ізраїльських військових і ще семеро отримали поранення. Ізраїль продовжує бомбардування кількох регіонів Лівану, зокрема півдня країни та південних передмість Бейрута.

Миротворчі сили UNIFIL, що складаються приблизно з 9500 військових із 50 країн, перебувають у Лівані відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН №1701, яка поклала край війні між Ізраїлем та “Хезболлою” у 2006 році.

НОВИНИ