Пошук
Close this search box.

Іран може змінити ядерну доктрину у відповідь на удар Ізраїлю – Financial Times

Іранський лідер Алі Хаменеї

Іран розглядає можливість перегляду своєї ядерної стратегії, якщо Ізраїль завдасть удару по його атомних об’єктах. Про це повідомляє Financial Times з посиланням на старшого радника верховного лідера Ірану Алі Хаменеї – Расула Санаї-Рада.

Незважаючи на чинну оборонну доктрину, яка, згідно з фетвою Алі Хаменеї, забороняє створення ядерної зброї, оскільки це суперечить ісламу, деякі іранські політики виступають за її перегляд. Санаї-Рад підтвердив, що кілька депутатів іранського парламенту вже закликали офіційно дозволити створення ядерної зброї в країні.

“Дії, як-от ізраїльський удар по іранських ядерних об’єктах, перетнуть регіональні та глобальні червоні лінії. У разі нападу Іран може змінити свою ядерну політику,” – зазначив радник.

Санаї-Рад також підкреслив, що будь-який потенційний удар по ядерних установках Ірану матиме серйозні наслідки. Крім того, атаки на нафтогазову інфраструктуру регіону можуть дестабілізувати енергетичну безпеку та спричинити стрибки світових цін на енергоносії.

Цього тижня 39 іранських законодавців підписали звернення до Вищої ради національної безпеки, вимагаючи посилити оборонну доктрину країни, зокрема через дозвіл на розробку ядерної зброї. На тлі цього західні політики все активніше закликають Ізраїль завдати превентивного удару по ядерних об’єктах Ірану. Однак Сполучені Штати виступають проти таких дій, наголошуючи на ризиках ескалації.

Хоча Ізраїль офіційно не визнає наявності ядерної зброї, він залишається єдиною країною на Близькому Сході, що має таку можливість. Тим часом Іран уже три роки збагачує уран до 60% чистоти – що є критично близьким до збройового рівня. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) вважає, що Іран має достатньо матеріалу, щоб за кілька тижнів виготовити до трьох ядерних боєголовок, якщо прийме таке рішення.

НОВИНИ