Пошук
Close this search box.

Ізраїльська армія виявила сучасну російську зброю в схованках бойовиків “Хезболли” на півдні Лівану — Нетаньяху

Беньямін Нетаньягу

Беньямін Нетаньяху Фото: Sean Gallup / Getty Images

Ізраїльський прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху заявив, що ізраїльська армія знайшла значну кількість сучасної російської зброї в схованках бойовиків проіранської організації “Хезболла” на півдні Лівану. У своєму інтерв’ю французькому виданню Le Figaro він зазначив, що ця знахідка є порушенням резолюції 1701 Ради Безпеки ООН, ухваленої у 2006 році, яка забороняє наявність будь-якої зброї на південь від річки Літані, за винятком озброєння ліванської армії, повідомляє The Time of Israel.

Нетаньяху додав, що бойовики “Хезболли” за останні роки створили сотні підземних тунелів і схованок у цьому регіоні, де ізраїльські військові й виявили сучасну зброю, включаючи російські ракети та інше озброєння. Американське видання The Washington Post раніше також повідомляло про значні запаси зброї, знайдені ізраїльською армією в Лівані, зокрема російські й китайські протитанкові ракети.

З моменту початку наземної операції 30 вересня в південному Лівані, Ізраїль прагне відсунути “Хезболлу” від свого кордону та припинити ракетні обстріли, що дозволить повернути до своїх домівок близько 60 тисяч переселенців на півночі країни. Водночас Нетаньяху підкреслив, що Ізраїль не має наміру втручатися у внутрішні справи Лівану і його метою є безпека власних громадян.

З початку відкритого конфлікту між “Хезболлою” та Ізраїлем, що триває майже місяць, у Лівані загинуло щонайменше 1 373 особи, а кількість переселених осіб, за даними ООН, досягла майже 700 тисяч.

НОВИНИ