Пошук
Close this search box.

Міністри оборони НАТО зустрінуться наступного тижня для перегляду стратегії щодо Росії через загрозу Кремля, повідомляє Politico

Країни-члени НАТО

Міністри оборони країн НАТО зберуться на важливу зустріч наступного тижня, щоб обговорити новий підхід до відносин з Росією на тлі триваючої війни в Україні, яка наближається до третього року. Основною темою стане пошук нової стратегії у відповідь на загрози з боку Москви. Проте, завдання не буде легким, оскільки всередині Альянсу існують розбіжності щодо того, як взаємодіяти з Кремлем — деякі країни хочуть зберегти більш м’який підхід до відносин з Росією, повідомляє Politico.

Відносини НАТО з Москвою досягли критичного рівня після вторгнення Росії в Україну у 2022 році. Відтоді Кремль неодноразово погрожував можливістю застосування ядерної зброї. У вересні 2024 року президент Росії Володимир Путін заявив про зміну ядерної доктрини країни, згідно з якою напад на Росію з боку неядерної держави, за підтримки або участі ядерної держави, буде вважатися спільною атакою.

НАТО визначило Росію як «найзначнішу та безпосередню загрозу безпеці союзників», тоді як Кремль продовжує стверджувати, що розширення НАТО на схід є загрозою для його існування.

У п’ятницю представник уряду США заявив, що на зустрічі міністри спробують окреслити основні елементи нової стратегії щодо Росії та обговорити майбутнє Основоположного акту 1997 року, який передбачав співпрацю НАТО і Росії для «створення стабільної, мирної та єдиної Європи».

Попри бажання змінити підхід, НАТО поки не скасував документ, підписаний у 1997 році. Також існує структура під назвою Рада НАТО-Росія, яка після вторгнення в Україну більше не функціонує. Відносини між сторонами погіршувалися протягом останніх років, починаючи з війни у Грузії у 2008 році і подальшої анексії Криму у 2014 році.

«Ми повинні визнати, що цей акт і рада були створені для іншої епохи», — зазначив один з представників НАТО. Обговорення готуються до саміту НАТО, який відбудеться наступного літа в Гаазі, де може бути затверджена нова стратегія.

Як може виглядати нова стратегія НАТО щодо Росії?

Наразі, як зазначають офіційні джерела, немає чіткого проєкту нової стратегії, оскільки процес консультацій з усіма 32 країнами-членами НАТО ще триває. Військові наслідки цього політичного процесу очікуються як обмежені, оскільки всередині Альянсу існують розбіжності щодо того, наскільки жорсткою має бути нова стратегія. Деякі дипломати побоюються, що надто агресивна позиція може дестабілізувати Росію.

До того ж, існують проблеми з позиціями Угорщини та Словаччини — країн, які інколи не підтримують консенсус всередині НАТО та продовжують зберігати контакти з Кремлем.

НОВИНИ