Пошук
Close this search box.

Напруження між Францією та Ізраїлем: Париж заборонив участь ізраїльських компаній у військовому ярмарку через дії в Лівані

Еммануель Макрон і Біньямін Нетаньяху. Фото: Christophe Ena / AFP / Profimedia

Еммануель Макрон і Біньямін Нетаньяху. Фото: Christophe Ena / AFP / Profimedia

Франція не дозволила ізраїльським компаніям брати участь у військово-морському ярмарку, який відбудеться у листопаді, що підкреслює зростаюче напруження між двома союзниками через військові дії Ізраїлю в Лівані. Про це повідомили двоє джерел, знайомих із ситуацією, пише Reuters.

Це вже друга подібна заборона цього року. Раніше Франція також обмежила участь ізраїльських компаній на іншому військовому заході. Міністерство оборони Франції заявило, що більше немає необхідних умов для присутності ізраїльських підприємств, враховуючи позицію президента Еммануеля Макрона, який закликав Ізраїль припинити операції в Газі.

Це рішення з’явилося на тлі інтенсивних авіаударів і наземних операцій ізраїльських сил проти “Хезболли” в Лівані, що спричинили численні цивільні жертви. Західні союзники, зокрема Франція, закликали до негайного припинення бойових дій.

Роздратування між Макроном і Нетаньяху

В останні тижні напруження між президентом Макроном і прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху зросло через жорсткі коментарі Парижа. Однією з причин стало те, що під час ізраїльських атак в південному Лівані під загрозу потрапили сили ООН.

Макрон також викликав невдоволення Ізраїлю, закликавши припинити постачання зброї, яку використовують ізраїльські сили в Газі. Під час засідання французького уряду президент заявив, що Ізраїль не повинен забувати, що його держава була створена завдяки рішенню ООН.

На це уряд Нетаньяху відповів різкою заявою, підкресливши, що Ізраїль здобув незалежність “у війні за незалежність, кров’ю героїчних бійців, багато з яких були вцілілими після Голокосту”.

Зусилля Франції в Лівані під загрозою

Останні дипломатичні тертя між Францією та Ізраїлем можуть ускладнити зусилля Парижа з мирного врегулювання в Лівані. Франція готується провести міжнародну конференцію для підтримки громадян Лівану, однак Нетаньяху поставив під сумнів наміри Франції через запрошення країн, таких як Південно-Африканська Республіка та Алжир, які, за його словами, відмовляють Ізраїлю в праві на самозахист.

Ці дипломатичні непорозуміння можуть загострити напруженість у регіоні та ускладнити досягнення довгострокового врегулювання конфлікту в Лівані.

НОВИНИ