Пошук
Close this search box.

Трансатлантична єдність під загрозою: візит Джо Байдена до Берліна і майбутнє України

Джо Байден

Джо Байден.Кадр: Forbes Breaking News/YouTube

Президент США Джо Байден вирушає до Берліна з місією зміцнити трансатлантичні зв’язки, що загартувалися під час війни в Україні, та обговорити з європейськими союзниками шляхи протидії російському агресору. Однак цей візит, хоч і спрямований на святкування солідарності Заходу, приховує під собою невпевненість у майбутньому: чи вистачить зусиль, щоб зупинити Росію, і чи продовжиться підтримка Києва після президентських виборів у США, повідомляє Politico.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у лютому 2022 року трансатлантичні відносини стали міцнішими, ніж будь-коли. Однак ця солідарність може опинитися під загрозою, якщо на президентських виборах переможе Дональд Трамп, який неодноразово висловлював сумніви щодо продовження американської підтримки України. Його можливий вихід із НАТО і відмова у фінансовій та військовій допомозі Києву можуть призвести до кризи у відносинах між США і Європою та залишити Україну без ключового союзника.

Байденовий візит до Німеччини в цей критичний момент більше нагадує консультацію з канцлером Олафом Шольцом, а не святкову зустріч. Шольц визнає важливість співпраці з США, але загроза повернення Трампа на політичну арену змушує Німеччину шукати нові стратегії. Ба більше, навіть з наявною підтримкою з боку США та Європи, конфлікт в Україні залишається “замороженим”, і прогрес у війні є надзвичайно повільним.

За три роки після створення спеціального фонду на 100 мільярдів євро для посилення обороноздатності Німеччини, прогрес залишається мінімальним. Попри гучні заяви про допомогу Україні, Німеччина не змогла вчасно забезпечити Київ необхідною кількістю зброї, що дозволило Росії укріпити свої позиції.

Ця ситуація ставить під сумнів стратегію “поступового посилення” України, яку спільно обрали Байден і Шольц. Хоча обидва лідери зробили чимало для підтримки Києва, цього може виявитися недостатньо для забезпечення остаточної перемоги над Росією.

НОВИНИ