Пошук
Close this search box.

Україна може використовувати F-16 по цілях у Росії — міністр оборони Нідерландів

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс.Фото: 112.ua

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс заявив, що Україна має право використовувати винищувачі F-16, передані Нідерландами, для оборонних операцій на території Росії. Він підкреслив, що це відповідає нормам міжнародного права і дозволено в умовах самооборони. Про це Брекельманс зазначив перед початком зустрічі міністрів оборони країн НАТО у Брюсселі 17 жовтня, повідомляє Укрінформ.

Міністр наголосив, що передані Україні F-16 вже перебувають у її повітряному просторі. «Ми завжди дотримувалися позиції, що Україна повинна діяти в рамках міжнародного права, яке не обмежує військові операції за територією чи на певній відстані від кордонів. Таким чином, ми дозволяємо використовувати ці винищувачі для перехоплення ракет або нанесення ударів по військових цілях, включаючи об’єкти на території Росії чи в її повітряному просторі», — сказав він.

Підтримка України — пріоритет для Нідерландів

Брекельманс також наголосив, що допомога Україні залишається одним із головних завдань для його країни. «Підтримка України є пріоритетною. Я нещодавно відвідав Харків і Київ, де ситуація як на фронті, так і в великих містах залишається дуже напруженою. Ми повинні посилити наші зусилля, аби допомогти Україні», — зазначив міністр.

Окрім того, він підкреслив необхідність зміцнення оборони НАТО на тлі зростання загрози з боку Росії, яка, за його словами, не лише загрожує в короткостроковій перспективі, але й у майбутньому.

Нідерланди продовжують військову допомогу Україні

Нідерланди вже зарезервували €10,4 млрд для військової допомоги Україні, з яких більше ніж €6 млрд ще не витрачені. Це свідчить про довготривалу підтримку та готовність країни продовжувати надавати необхідні ресурси для захисту української території.

НОВИНИ