Пошук
Close this search box.

Володимир Зеленський прибув до Берліна на зустріч із канцлером Шольцем: ключові переговори щодо військової допомоги

Володимир Зеленський і Олаф Шольц

Володимир Зеленський і Олаф Шольц

У п’ятницю президент України Володимир Зеленський прибув до Берліна в рамках свого європейського турне, метою якого є отримання додаткової підтримки та презентація «плану перемоги» для України. Як повідомляє AFP, літак із Зеленським на борту успішно приземлився у столиці Німеччини.

Президент України розпочне свій візит із зустрічі з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, після чого відбудеться обговорення з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром. Одним з основних питань переговорів стане заклик Києва до збільшення постачання зброї, зокрема ракет Taurus, здатних вражати цілі на відстані до 500 км.

Попри тиск з боку коаліційних партнерів, включно із «Зеленими» та лібералами, канцлер Шольц поки відмовляється надавати Україні ці ракети, побоюючись можливого загострення між НАТО і Росією. Крім того, союзники поки забороняють Україні використовувати надану зброю для ударів по цілях на території Росії.

Візит Зеленського до Берліна став частиною ширшого турне, під час якого президент України вже відвідав Лондон і Париж, де чітко заявив про відсутність будь-яких переговорів щодо припинення вогню. Напередодні він зустрівся з прем’єр-міністром Італії Джорджею Мелоні у Римі, а також із Папою Франциском у Ватикані.

Ці дипломатичні візити відбуваються за кілька тижнів до президентських виборів у США, результати яких викликають занепокоєння в Києві щодо можливої зміни політики щодо військової допомоги.

Спочатку Зеленський мав намір взяти участь у засіданні союзників України на американській військовій базі Рамштайн у Німеччині в суботу. Однак зустріч була перенесена після того, як президент США Джо Байден скасував свій візит через ураган Мілтон.

НОВИНИ