Пошук
Close this search box.

Зеленський представив у Брюсселі “план перемоги” для України та закликав до посиленої підтримки

Володимир Зеленський у Брюсселі, 17 жовтня 2024 року (Фото:Скриншот відео)

Володимир Зеленський у Брюсселі, 17 жовтня 2024 року Фото:Скриншот відео

Президент України Володимир Зеленський у четвер у Брюсселі представив свій “план перемоги”, наголошуючи, що Україна має бути у позиції сили перед будь-якими переговорами з Росією. Про це повідомляє AFP.

“Україна готова до справжньої дипломатії, але для цього ми повинні бути сильними”, — сказав Зеленський лідерам 27 країн ЄС, перш ніж зустрітися з міністрами оборони країн НАТО.

Заклик до посилення підтримки перед “небезпечною зимою”

Зеленський закликав ЄС до збільшення фінансової та військової допомоги напередодні зими, яка може стати вирішальною для подальшого перебігу війни. Він наголосив, що Україна виконала “свої завдання”, але все ще потребує додаткової підтримки для протистояння загрозам.

Ситуація на фронті

Більше ніж через два з половиною роки після початку російського вторгнення, Україна стикається з труднощами на фронті, особливо на сході в регіоні Донбасу. Російські війська заявили про захоплення села поблизу міста Куракове, важливої логістичної точки української армії.

Деталі “плану перемоги”

Зеленський вже представляв цей план у Вашингтоні, Лондоні, Парижі, Берліні та Римі. Одними з ключових пунктів є зняття обмежень на використання західних озброєнь і розгортання в Україні неядерних систем стримування. Також президент України наголосив на необхідності запросити Київ до НАТО, оскільки це єдина реальна гарантія безпеки для країни.

Однак Альянс поки що обмежується підтримкою незворотного шляху України до НАТО, не визначаючи конкретних термінів вступу.

Позиція Заходу та виклики

Німецький канцлер Олаф Шольц заявив, що необхідно зробити все можливе, аби запобігти подальшій ескалації, включаючи переговори з Путіним, але лише в координації з Україною.

Балтійські країни, навпаки, закликали до негайної підтримки українського плану. “Це війна за виживання. Росія становить екзистенційну загрозу для Європи”, — зазначив голова зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель.

Проте кілька країн висловлюють обережність через побоювання ескалації та фінансові витрати. Президент Литви Ґітанас Науседа застеріг, що зволікання може призвести до нової хвилі агресії з боку Росії.

НАТО продовжує підтримувати Україну, заявляючи, що працює для забезпечення перемоги Києва. Однак думки серед союзників розходяться щодо того, як визначати “перемогу”, зазначає один із дипломатів НАТО.

Зеленський сподівається, що його “план перемоги” не залишиться лише на папері, а приведе до конкретних дій на шляху до завершення війни.

НОВИНИ