Пошук
Close this search box.

Ірина Кормишкіна, депутатка від «Слуги народу», підозрюється у незаконному збагаченні на понад 20 мільйонів гривень

Ірина Кормишкіна.Фото: Facebook Ірини Кормишкіної

Народна депутатка від партії «Слуга народу» Ірина Кормишкіна опинилася під прицілом правоохоронців через звинувачення в незаконному збагаченні на суму понад 20 мільйонів гривень. За даними слідства, у 2021-2022 роках Кормишкіна придбала активи на цю суму, які згодом використала для купівлі будинку в Одеській області, де наразі проживає. Проте, офіційний дохід депутатки за цей період не перевищував 2,7 мільйона гривень, які були витрачені на інші цілі.

Як повідомляє hromadske.ua, наразі Кормишкіній висунуто підозру за статтею 368-5 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання до 10 років позбавлення волі з забороною обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років.

Що передувало звинуваченням?

Центр протидії корупції раніше звертав увагу на дивне походження коштів, які отримала Кормишкіна. Вона отримала у подарунок 14,4 мільйона гривень, а також додатково ще 5,3 мільйона гривень і швейцарський годинник за 310 тисяч гривень, прикрашений 11 діамантами. При цьому дарувальник, за офіційними даними, не мав доходів, які могли б пояснити такі великі подарунки.

Громадська організація звернулася до генерального прокурора Андрія Костіна з вимогою зареєструвати кримінальне провадження щодо цих фактів. Оскільки реакції не було, Центр протидії корупції звернувся до суду, і Вищий антикорупційний суд зобов’язав Генпрокуратуру відкрити справу щодо можливого незаконного збагачення депутатки.

Ірина Кормишкіна: хто вона?

Ірина Аллахвердієва (Кормишкіна) була обрана народною депутаткою України у 2019 році за списком партії «Слуга народу» під номером 116. Вона входить до однойменної фракції та займає посаду голови підкомітету з питань тарифного та нетарифного регулювання у Комітеті Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Також вона працювала на керівних посадах у низці страхових компаній, зокрема у ПрАТ СК «Уніка» та ЗАТ «ІНГО Україна». Кормишкіна свого часу опинилася у центрі сексистського скандалу, коли її колеги по фракції Давид Арахамія та Олександр Корнієнко під час брифінгу некоректно обговорювали її зовнішність. Цей інцидент викликав широкий резонанс у суспільстві.

Звинувачення у незаконному збагаченні Кормишкіної підсилюють увагу до боротьби з корупцією в Україні та викликають запитання щодо чесності і прозорості діяльності народних обранців.

НОВИНИ