Пошук
Close this search box.

Ізраїльській команді заборонили виступати під прапором на Олімпіаді з інформатики

Алон Тнай, Даниэль Вебер, Элазар Корен и Итамар Нир.Фото: міністерство освіти Ізраілю

Оргкомітет намагається покарати ізраїльських школярів через конфлікт у Палестині

На 2025 рік ізраїльським учасникам Всесвітньої олімпіади з інформатики (International Olympiad in Informatics, IOI) буде заборонено виступати під прапором своєї країни. Таке рішення було ухвалене оргкомітетом змагань 25 вересня 2024 року. Міністерство освіти Ізраїлю вже заявило, що не має наміру підкорятися такій забороні, відзначивши, що національна збірна продовжить гордо нести свій прапор.

Це рішення стало наслідком 36-ї Міжнародної олімпіади з інформатики, яка завершилася в Александрії, Єгипет. Через війну ізраїльські учасники не змогли приїхати особисто та брали участь у змаганнях дистанційно з села Каланіт. Незважаючи на ці виклики, команда Ізраїлю здобула три золоті та одну бронзову медалі, фінішувавши на другому місці серед 94 країн – їхнє найвище досягнення з 1996 року. Про це повідомляє видання Vesty.

Оргкомітет олімпіади пояснив своє рішення наступним чином: «Члени нашої спільноти закликали нас відреагувати на гуманітарну кризу в Газі, викликану триваючим конфліктом. Ми довго обговорювали, як краще діяти, і врешті вирішили накласти санкції на Ізраїль через його роль у кризі. Переважна більшість делегацій проголосували за це рішення. Починаючи з 2025 року, Ізраїль не зможе брати участь в олімпіаді як національна команда. Натомість чотири представники країни зможуть виступати під нейтральним прапором».

Це рішення викликало хвилю обурення, особливо на тлі нещодавніх зусиль Палестинської автономії щодо запровадження санкцій проти Ізраїлю на різних спортивних аренах, зокрема футбольних. Перед Олімпійськими іграми в Парижі також лунали заклики до заборони участі Ізраїлю, проте вони не отримали підтримки.

У відповідь на санкції Міністерство освіти Ізраїлю заявило: «Цього не станеться! Ізраїльська збірна братиме участь в олімпіаді, гордо несучи наш прапор, і продовжуватиме досягати нових міжнародних вершин».

НОВИНИ