Пошук
Close this search box.

Перша Винагорода Викривачу Корупції в Україні: Новий Етап у Боротьбі з Корупцією

Фото:НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) здійснило першу в історії України виплату винагороди викривачу корупції. Це стало можливим завдяки рішенню Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, що відкрило нову сторінку у боротьбі з корупційними злочинами в країні.

Викривачем став чинний військовослужбовець, який у 2020-2021 роках обіймав посаду директора департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони України. У 2021 році він подав до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) інформацію про спробу дати йому хабар у розмірі 24 мільйони гривень. Хабар пропонувався за складання позитивного аудиторського звіту про виконання державного контракту, що дозволило б компанії отримати понад 400 мільйонів гривень.

Вирок у справі був ухвалений 24 березня 2023 року. Суд засудив колишнього заступника начальника одного з управлінь Міноборони до 4,5 років позбавлення волі. Проте спочатку НАЗК відмовило викривачу у виплаті винагороди, вважаючи, що він діяв у межах своїх службових повноважень.

Ця позиція була оскаржена, і наприкінці 2023 року Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляцію викривача, призначивши виплату у розмірі 1,68 мільйона гривень. Таким чином, реалізація закону про винагороду викривачам, що було запроваджено ще у 2019 році, нарешті отримала практичне втілення.

Голова НАЗК Віктор Павлущик зазначив, що ця виплата стала можливою завдяки змінам у порядку використання бюджетних коштів для реалізації антикорупційних стратегій. Він підкреслив, що питання подальших виплат викривачам є пріоритетом для НАЗК.

Згідно з українським законодавством, викривач може отримати винагороду до 10% від суми корупційного злочину, але не більше трьох тисяч мінімальних зарплат. Статус викривача надається фізичній особі, яка надає достовірну інформацію про корупційні правопорушення.

Цей перший успішний кейс в Україні може стати важливим кроком для розвитку практики виплат викривачам, подібно до того, як це вже реалізовано в інших країнах, таких як США, Литва та Південна Корея. В Україні нова ініціатива відкриває перспективи для активнішої участі громадян у боротьбі з корупцією.

НОВИНИ