Пошук
Close this search box.

Українська енергосистема під ударом: масовані атаки Росії пошкодили об’єкти в трьох областях

Електроенергосистема України в біді

Електроенергосистема України Фото: Shutterstock

Енергетична система України продовжує відчувати серйозні навантаження через безперервні атаки російських військ. За даними Міністерства енергетики України, 21 вересня внаслідок чергових ударів було пошкоджено енергетичні об’єкти в Дніпропетровській, Полтавській та Сумській областях. Незважаючи на це, завдяки зусиллям українських енергетиків, ситуація в енергосистемі залишається стабільною.

У Дніпропетровській області через ворожий обстріл була відключена повітряна лінія електропередач, яку пізніше вдалося відновити. У Сумській області обстріли спричинили пожежу на підстанції, внаслідок чого деякі споживачі тимчасово залишилися без електропостачання. Пожежу було оперативно ліквідовано, і енергетикам вдалося частково відновити постачання електроенергії.

Полтавщина також зазнала ударів безпілотників по території підстанції, де виникла пожежа, що призвела до знеструмлення деяких споживачів. Завдяки оперативній роботі пожежників і енергетиків, ситуація була швидко взята під контроль.

Міністерство енергетики України повідомляє, що, починаючи з жовтня 2022 року, Росія здійснила понад 1000 ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури. Тільки цього року втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей через масовані атаки. На додачу до цих руйнувань, щоденні обстріли продовжують ускладнювати роботу енергосистеми країни.

Попри важкі обставини, українські енергетики не припиняють роботи: триває масштабна ремонтна кампанія з відновлення пошкоджених енергооб’єктів. Енергетики працюють у цілодобовому режимі, готуючи енергосистему до осінньо-зимового періоду, який буде надзвичайно складним.

На південному сході країни через технологічні порушення було знеструмлено ще одну повітряну лінію, але після оперативних робіт енергетиків, її було швидко повернуто в дію. Протягом останньої доби електропостачання було відновлено для 12 110 споживачів, які постраждали від бойових дій та технічних порушень.

Загалом на ранок 22 вересня частково або повністю знеструмленими залишаються 485 населених пунктів. Експорту електроенергії не планується, однак прогнозується імпорт із Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини та Молдови з максимальною потужністю до 1300 МВт у певні години.

НОВИНИ