Пошук
Close this search box.

Верховний суд США: Дональд Трамп отримав частковий імунітет від судового переслідування

Фото:Depositphotos

Верховний суд США виніс важливе рішення, надавши частковий імунітет колишньому президенту Дональду Трампу, що має значні наслідки для поточних і майбутніх судових справ.

Вашингтон, округ Колумбія – В історичному постановленні Верховний суд США визнав, що Дональд Трамп, колишній президент Сполучених Штатів, має частковий імунітет від судового переслідування за дії, вчинені під час виконання своїх обов’язків у Білому домі. Цей вердикт може кардинально змінити хід судового розгляду, що стосується обвинувачень Трампа у змові з метою скасування результатів виборів 2020 року, і вплинути на інші справи проти нього.

Консервативний голова Верховного суду Джон Робертс, коментуючи це рішення, підкреслив, що президент має «абсолютний імунітет» від кримінального переслідування за офіційні дії, вчинені під час перебування на посаді. Проте, як пояснив Робертс, цей імунітет не поширюється на неофіційні дії. У зв’язку з цим, справу було повернуто на розгляд до суду нижчої інстанції для визначення, які з обвинувачень стосуються офіційних, а які — неофіційних дій.

Реакція та подальші кроки

Дональд Трамп, коментуючи рішення, назвав його перемогою демократії та написав у своїй соцмережі Truth Social: «Велика перемога для нашої конституції та демократії. Пишаюся тим, що я американець!»

Проте рішення викликало критику з боку ліберальних суддів. Суддя Соня Сотомайор заявила: «Сьогоднішнє рішення надати колишнім президентам кримінальний імунітет змінює інститут президентства. Хвилюючись за нашу демократію, я висловлюю незгоду».

Це рішення стало частиною тривалого судового процесу. Наприкінці лютого Верховний суд погодився розглянути апеляцію Трампа на рішення про те, що він не має імунітету у справі про передбачувану спробу скасувати результати виборів 2020 року. На початку цього року Апеляційний суд округу Колумбія виніс рішення не на користь Трампа, що призвело до апеляції у вищу судову інстанцію.

Спецпрокурор Джек Сміт, який обвинувачує Трампа у спробі шахрайським шляхом скасувати результати виборів, наполягав на необхідності прискорення процесу, побоюючись затяжної апеляції. Судовий розгляд, спочатку призначений на березень цього року, було відкладено до винесення рішення про імунітет.

Довгострокові наслідки

Це історичне рішення Верховного суду США задає новий прецедент в американському правосудді і може мати значний вплив на майбутнє політичної системи країни. З одного боку, воно зміцнює захист офіційних дій президентів, з іншого — піднімає важливі питання щодо меж цього захисту та того, як вони будуть визначатися у майбутньому.

Для отримання додаткової інформації та аналізу впливу цього рішення на поточні та майбутні справи, підписуйтесь на наш новинний портал.

Джерело інформації: BBC.

НОВИНИ