Пошук
Close this search box.

Володимира Кара-Мурзу доставили в тюремну лікарню: стан здоров’я опозиціонера викликає занепокоєння

Фото:Дмитрий Лебедев, Коммерсантъ

Відомого російського опозиціонера Володимира Кара-Мурзу, який відбуває 25-річний термін ув’язнення, перевели до тюремної лікарні. Про це повідомила його дружина Євгенія у соцмережі “Ікс”.

“Володимира Кара-Мурзу перевели ввечері в четвер з колонії суворого режиму ІК-6 Омська до ФКЛПУ Обласна лікарня 11 УФСИН Росії по Омській області”,

написала вона у своєму пості, наголосивши, що адвокатів до політв’язня не пустили.

Володимира Кара-Мурзу було засуджено у квітні 2023 року до 25 років позбавлення волі за звинуваченнями в державній зраді, поширенні неправдивої інформації про збройні сили РФ та співпраці з “небажаною організацією” – “Відкрита Росія”. Після прибуття до омської колонії адміністрація одразу помістила його в штрафний ізолятор і неодноразово робила це надалі.

Під час перебування в СІЗО стан здоров’я опозиціонера різко погіршився: він втратив 20 кілограмів ваги, у нього почали німіти кінцівки, і була діагностована полінейропатія – “значне ураження судин на обох ступнях”. Адвокат Вадим Прохоров пов’язує це захворювання з передбачуваними отруєннями Кара-Мурзи у 2015 та 2017 роках.

Володимир Кара-Мурза відомий своїми зусиллями щодо прийняття у США “акту Магнітського”, завдяки якому адміністрація США ввела санкції проти російських чиновників, відповідальних за грубі порушення прав людини. Цей акт став одним із центральних елементів у його обвинувальному вироку. Суддя Сергій Подопригоров, який вів процес, також фігурує в “списку Магнітського”.

Новина про переведення Володимира Кара-Мурзи до тюремної лікарні викликає серйозні побоювання за його здоров’я та права, підкреслюючи невідкладну необхідність міжнародної уваги та підтримки у його справі.

НОВИНИ