Пошук
Close this search box.

Австралія передає Україні танки Abrams: новий пакет військової допомоги

Танки Abrams.Фото: Getty Images

Передача танків Abrams

Австралія надасть Україні 49 танків Abrams в межах останнього пакету військової допомоги на суму 245 мільйонів доларів. Ці застарілі машини американського виробництва допоможуть зміцнити обороноздатність України у війні проти російської агресії. Про це повідомляє видання ABC News.

Важливість військової допомоги

Це рішення ухвалено через понад рік після того, як Київ вперше зацікавився цими танками. У той час Австралія відмовилася передати свої вертольоти Taipan, однак тепер уряд прем’єр-міністра Ентоні Албанезі підтвердив передачу Abrams.

Міністр оборонної промисловості Австралії Пет Конрой, перебуваючи на зустрічі міністрів оборони НАТО в Брюсселі, заявив, що ці танки значно посилять мобільність та вогневу міць Збройних Сил України.

Позиція Австралії щодо України

“Ми підтримуємо Україну в її справедливій боротьбі проти незаконного вторгнення Росії”, – сказав Конрой, додавши, що ця військова допомога є частиною спільних зусиль міжнародної спільноти для захисту глобального порядку, заснованого на правилах.

Стан танків перед відправкою

Перший з 75 нових танків M1A2, які Австралія отримала останніми тижнями, замінить застарілий парк танків M1A1, що ніколи не використовувалися в бойових діях. Перед відправкою ці машини потребуватимуть певних ремонтних робіт, хоча деякі з них можуть бути швидко направлені в Україну для використання як запасні частини або в інших цілях.

Відгук українського посла

Український посол в Австралії Василь Мирошниченко позитивно оцінив рішення про передачу Abrams, наголосивши, що ці танки рятуватимуть життя та посилять оборону України.

“Це значний внесок у нашу боротьбу. Ми вже маємо досвід використання таких машин, і це допоможе українським військовим краще підготуватися до захисту своїх позицій”, – заявив посол.

Загальна сума військової допомоги

Останній пакет допомоги збільшив загальну суму австралійської військової підтримки Україні до понад 1,3 мільярда доларів, а загальна державна підтримка перевищила 1,5 мільярда.

НОВИНИ