Пошук
Close this search box.

Білоруський Як-130 у небі України: провокація чи нова загроза?

Білоруський літак Як-130.Фото: defence-ua

Сьогодні на територію України міг залетіти білоруський навчально-бойовий літак Як-130, що спричинило оголошення повітряної тривоги в Києві та північних областях. І хоча офіційного підтвердження типу літака немає, експерти вважають, що це була не випадковість, а продумана провокація, організована Росією за допомогою Білорусі. Про це повідомляє РБК-Україна.

Деталі інцинденту

Повітряні сили ЗСУ о 14:28 повідомили про низькошвидкісну повітряну ціль, яка перетнула кордон з території Білорусі та рухалась у південному напрямку над Київською і Житомирською областями. Вже через хвилину, о 14:29, було оголошено повітряну тривогу в Києві та сусідніх областях.

Офіційно не було уточнено, про який літак йдеться, але моніторингові канали припустили, що це міг бути білоруський Як-130. Телеграм-канал “Беларускі Гаюн” повідомив, що літак перетнув кордон приблизно о 14:25. Попередньо це був навчально-бойовий Як-130, що залетів з Гомельської області. Проте офіційних підтверджень поки немає.

Чому це сталося: думка експерта

Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень, в коментарі для РБК-Україна зазначив, що це могла бути провокація, здійснена Росією через Білорусь.

“Це було не випадково. Ймовірно, перевірка реакції українських Повітряних сил або навіть спроба виявити місця розташування систем ППО та провести розвідку. Не виключаю, що Росія готується до відновлення атак з боку Білорусі”, – вважає Мусієнко.

Також він припустив, що це міг бути випадковий інцидент, але експерт сумнівається в цьому, зважаючи на попередні дії з білоруського напрямку.

Як може діяти Україна?

Україна має чіткі заходи у відповідь на подібні інциденти. Як нагадує Мусієнко, повітряний простір України закрито для всіх літаків, окрім українських або тих, що мають погодження з Києвом.

Перше, що робиться у таких випадках, — це попередження про перетин кордону, з вимогою негайно покинути повітряний простір. Якщо пілот не реагує на диспетчерські попередження, то піднімається українська авіація для попередження, можливо, навіть із застосуванням сигнальних ракет.

Якщо літак відмовляється підкоритися або готується до атаки, він підлягає знищенню. Зважаючи на те, що раніше з білоруського напрямку по Україні летіли ракети, Україна готова діяти рішуче.

“Україна буде демонструвати чіткі дії, і якщо такі інциденти повторяться, ці літаки будуть збиватися”, – підсумував Мусієнко.

НОВИНИ