Пошук
Close this search box.

CNN: Тіло Сінвара як можливість у переговорах про повернення заручників

Бійці ЦАХАЛу та мертве тіло Сінвара.Фото: 7kanal.

Ізраїльські джерела підтверджують, що тіло Яхіа Сінвара, лідера ХАМАС, який був убитий ізраїльськими силами на півдні Гази, зберігається в секретному місці в Ізраїлі. Це повідомлення, яке стало відомим завдяки інформації CNN, розкриває нові деталі, що стосуються можливих переговорів про повернення заручників, захоплених під час терактів 7 жовтня минулого року.

Згідно з даними двох джерел, для Ізраїлю пріоритетом є звільнення понад 100 заручників, які залишаються в полоні в Газі. Ізраїльська влада наразі розглядає різні способи тиску на ХАМАС, щоб спонукати його до звільнення заручників.

Дипломатичне джерело заявило: «Якщо ХАМАС хоче обміняти тіло Сінвара на ізраїльтян, мертвих чи живих, то це буде прийнятним варіантом». Обидва джерела вважають, що тіло Сінвара може слугувати своєрідною «розмінною монетою» у цій складній ситуації.

За словами одного з ізраїльських джерел, обмін на заручників, ймовірно, є єдиним способом, як останки Сінвара можуть бути повернуті до Гази. «Без обміну його передачі не відбудеться», — підкреслило джерело.

Дипломат додав, що повернення останків Сінвара до Гази може загрожувати зміцненню позицій ХАМАС у регіоні. Якщо Сінвара поховають у Газі, це місце могло б стати святинею для його прихильників.

У п’ятницю прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху та президент Ісаак Герцог провели зустріч з питань безпеки. Вони обговорювали, як вбивство Сінвара може відкрити «значне вікно можливостей» для повернення заручників. У своїй заяві в четвер Нетаньяху закликав членів ХАМАС, які утримують ізраїльських заручників, скласти зброю і повернути полонених. Він запевнив, що тим, хто це зробить, буде надана можливість «вийти та жити».

Ця ситуація підкреслює складність і неоднозначність переговорного процесу, в якому кожен крок може мати серйозні наслідки не тільки для безпеки, а й для стабільності в регіоні.

НОВИНИ