Пошук
Close this search box.

Хезбалла повертається до Лівану після скорочення військової присутності в Сирії

Фото: suspilne

Згідно з даними, наданими Сирійською обсерваторією прав людини, терористична організація Хезбалла скорочує свою присутність у Сирії, повертаючи своїх бойовиків додому в Ліван. За останній тиждень угруповання вивело з сирійських провінцій Дейр-ез-Зор та Алеппо не менше ніж 500 бійців, включаючи іракців, які також були дислоковані в районах пустелі Пальміра.

Евакуація військових підрозділів

За інформацією, опублікованою на 9tv, Хезбалла евакуювала більшість своїх військових штабів з вищезазначених регіонів і передала озброєння, що залишилося, пов’язаним із нею угрупованням. Основна частина контингенту, що залишилася в Сирії, рухається в бік сирійсько-ліванського кордону, щоб повернутися до Лівану і компенсувати значний брак бойовиків, що виник після недавніх вибухів зв’язкових пристроїв — пейджерів та рацій — у Лівані.

У регіонах, що залишилися під контролем Хезбалли, залишається невелика кількість полевих командирів третього ешелону, відповідальних за управління як сирійськими, так і сторонніми воєнізованими групами, що діють під її прапором.

Загрози з боку Ізраїлю

Сирійська обсерваторія також відзначає, що Хезбалла стикається з серйозними викликами через постійні ізраїльські авіаудари, які націлені на її командування. Ізраїлю вдалося суттєво підривати спроможність Хезбалли виробляти високоточні ракети, завдаючи ударів по ракетному заводу в районі сирійського міста Масьяфа, а також перешкоджаючи поставкам зброї з Сирії до Лівану.

Таким чином, скорочення військової присутності Хезбалли в Сирії свідчить про нові виклики, з якими зіштовхується угруповання. Повернення бойовиків до Лівану може бути спробою компенсувати недоліки в особовому складі та укріпити свої позиції на рідній землі.

НОВИНИ