Пошук
Close this search box.

Хезболла обирає нового лідера після смерті Насралли: Сафі ад-Дін призначений наступником

Сафі ад-Дін

Радикальний шиїтський рух Хезболла оголосив про призначення нового лідера після смерті багаторічного очільника Хасана Насралли, який загинув під час ізраїльського авіаудару в Бейруті. Новим керівником руху став Сафі ад-Дін, двоюрідний брат покійного Насралли та зять загиблого іранського генерала Касема Сулеймані. Про це повідомили ЗМІ Близького Сходу, зокрема El Balad і Al Arabiya, у неділю, 29 вересня.

Біографія нового лідера

Хашем Сафі ад-Дін народився у 1964 році в місті Дейр-Канун ан-Нахр, що на півдні Лівану. Він є співзасновником Хезболли, створеної в 1982 році. Ад-Дін навчався у релігійних школах в іракському Наджафі та іранському Кумі разом із Хасаном Насраллою. У 1994 році він очолив виконавчий комітет Хезболли, після того як Насралла став лідером руху.

Вплив і кар’єра

Протягом майже трьох десятиліть Сафі ад-Дін займався конфіденційними справами угруповання, тоді як його двоюрідний брат Насралла був відповідальний за загальну стратегію. Він відігравав ключову роль у внутрішніх структурах організації, залишаючись фігурою менш відомою широкій громадськості.

У 2017 році Держдепартамент США оголосив Сафі ад-Діна терористом, а вже наступного року проти нього були введені санкції.

Призначення нового лідера Хезболли відбувається на тлі загострення ситуації в регіоні та подальших ізраїльських ударів по позиціях руху. Чи вплине зміна керівництва на стратегію Хезболли у конфлікті з Ізраїлем, стане зрозуміло найближчим часом.

НОВИНИ