Пошук
Close this search box.

Ізраїль повернув тіла 88 палестинців, загиблих у секторі Газа, які палестинські органи відмовилися поховати без повної інформації

Палестинці вбиті в Газі

Палестинці вбиті в Газі Фото: Omar AL-QATTAA / AFP / Profimedia

У середу Ізраїль передав тіла 88 палестинців, які загинули під час його військового наступу в секторі Газа, проте міністерство охорони здоров’я анклаву відмовилося приймати та поховати їх, доки Ізраїль не надасть інформацію про їх ідентифікацію та місця загибелі. Про це повідомляє Reuters .

Представники лікарні Нассера в Хан-Юнісі відмовилися прийняти тіла, звернувшись до Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) із проханням запросити у Ізраїлю відповідну інформацію.

Тіла повернули назад до Ізраїлю

“Міністерство охорони здоров’я призупинило процедуру отримання контейнера з тілами, доки не буде надано всі необхідні дані про загиблих, щоб їхні родичі могли здійснити ідентифікацію”, — заявили в палестинському міністерстві.

Представники ХАМАС повідомили, що міністерство охорони здоров’я наказало водієві вантажівки, яка привезла тіла, повернутися до ізраїльського пропускного пункту. Вантажівка покинула лікарню після цього рішення.

“Вони повинні діяти відповідно до міжнародного гуманітарного права і не принижувати гідність мучеників та їхніх родин”, — заявив Ісмаїл Аль-Тхавабта Reuters.

Реакція Червоного Хреста

МКЧХ заявив, що не був залучений до цієї передачі. “Ми знову підкреслюємо, що всі сім’ї мають право отримувати інформацію про своїх рідних і гідно їх поховати, згідно зі своїми традиціями”, — йдеться в заяві організації.

Згідно з міжнародним гуманітарним правом, тіла загиблих у збройних конфліктах повинні бути належним чином ідентифіковані, вилучені та евакуйовані, щоб запобігти їхньому зникненню.

Понад 10 000 осіб вважаються зниклими безвісти

Цивільна служба з надзвичайних ситуацій у Газі, яка займається пошуком зниклих безвісти під завалами, на дорогах і в зруйнованих будівлях, повідомляє про близько 10 000 зниклих під час ізраїльської атаки, яка триває вже майже рік.

Органи охорони здоров’я Гази зафіксували понад 41 000 загиблих палестинців від початку ізраїльського наступу у відповідь на напад бойовиків ХАМАС 7 жовтня, під час якого було вбито 1200 ізраїльтян і захоплено близько 250 заручників.

Конфлікт поширився на Ліван, де Ізраїль здійснив наймасштабніші за останні два десятиліття удари по позиціях “Хезболли”, яка обстрілювала Ізраїль на знак солідарності з ХАМАС.

Попри зусилля міжнародної дипломатії, спрямовані на досягнення перемир’я в секторі Газа, мирна угода так і не була укладена. Ізраїль відкидає будь-яку домовленість про припинення вогню без повної поразки ХАМАС.

НОВИНИ