Пошук
Close this search box.

Ізраїль розширює військову кампанію в Лівані: потужні авіаудари сколихнули Бейрут

Ранкові авіаудари в неділю на південні передмістя Бейрута значно посилили напруження в регіоні. Очевидці повідомляють про численні вибухи, які тривали майже пів години, і яскраві спалахи червоного та білого світла, що були помітні з кількох кілометрів від ліванської столиці. Ізраїльська авіація завдала серії цілеспрямованих ударів по об’єктах “Хезболли”, які включали склади зброї та інфраструктурні об’єкти в околицях Бейрута, підтвердила армія Ізраїлю, повідомляє Reuters.

Ізраїльські військові заявили, що перед ударами було вжито заходів для мінімізації ризику жертв серед цивільного населення, зокрема надано попередження місцевим жителям. Цілями ударів стали об’єкти, які вважаються ключовими для “Хезболли” — збройного угруповання, підтримуваного Іраном, що діє в Лівані.

Протягом кількох днів Ізраїль проводить інтенсивні бомбардування передмість Бейрута, зокрема знищивши лідера “Хезболли” Сайєда Хасана Насраллу. За словами ліванських джерел, можливо, загинув і його потенційний наступник Хашем Сафієддін. Останній зник безвісти після ізраїльського авіаудару поблизу міжнародного аеропорту Бейрута в п’ятницю. Хоча “Хезболла” не прокоментувала ситуацію, його втрата стане серйозним ударом для угруповання та Ірану, що його підтримує.

Операції Ізраїлю поширюються не лише на південні райони Бейрута. У суботу армія вперше завдала удару по північному місту Тріполі, а також провела рейди на півдні Лівану.

Цивільні втрати та криза переселенців

Перед ескалацією конфлікт між Ізраїлем і “Хезболлою” здебільшого обмежувався прикордонною зоною між Ліваном та Ізраїлем. Але нова хвиля бомбардувань призвела до значних руйнувань і жертв серед цивільного населення. Рятувальні команди не можуть дістатися до місць попередніх ударів через безперервні авіаатаки, що тривають з п’ятниці. Через інтенсивність обстрілів багато місцевих жителів вимушені покидати свої домівки.

Ця ескалація відбувається на тлі війни Ізраїлю в Секторі Газа проти палестинського угруповання ХАМАС, що триває вже більше року, і додатково загострює ситуацію на Близькому Сході.

Ізраїль продовжує розширювати свою кампанію, одночасно готуючись до можливих нових ударів з боку “Хезболли” та їх союзників.

НОВИНИ