Пошук
Close this search box.

Ізраїль завдав удару по Бейруту, попри критику США щодо масштабів атаки

Дим здіймається над південною частиною Бейрута Фото: Mohamed Azakir/Reuters

Дим здіймається над південною частиною Бейрута Фото: Mohamed Azakir/Reuters

В середу вранці південні передмістя Бейрута зазнали удару ізраїльських сил, повідомляє Reuters. Цей удар відбувся всього через кілька годин після того, як Сполучені Штати висловили свою незгоду щодо масштабів ізраїльських атак у Бейруті, з огляду на зростаючу кількість жертв і побоювання щодо можливої ескалації конфлікту в регіоні.

Свідки повідомляють про дві потужні вибухи, після яких з двох різних районів південних передмість піднялися стовпи диму. Водночас Ізраїль видав наказ про евакуацію, який стосувався лише однієї будівлі, хоча удари зачепили більш широкі території.

Ізраїльська армія заявила, що удар був націлений на підземний склад зброї «Хезболли» у південному районі Дахія. За словами представників армії, було вжито заходів для мінімізації шкоди серед цивільних, включно з попередніми сповіщеннями для населення.

Ці атаки стали частиною більш широких військових дій Ізраїлю проти «Хезболли» на півдні Лівану, де тривають сутички вже кілька тижнів. Ізраїльські удари зачіпають близько чверті території Лівану, що спричинило масову евакуацію населення.

Сполучені Штати, хоча й підтримують Ізраїль, висловили занепокоєння з приводу цих атак. Речник Державного департаменту США Метью Міллер заявив, що Вашингтон доніс до прем’єра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу своє незадоволення масштабами бомбардувань у Бейруті за останні тижні.

Минулого разу Бейрут зазнав бомбардувань 10 жовтня, коли удари в центрі міста забрали життя 22 осіб і знищили кілька будівель у густонаселеному районі.

Конфлікт між Ізраїлем та «Хезболлою» поглиблюється на тлі напруженості в регіоні, що підвищується після ракетного удару Ірану по Ізраїлю 1 жовтня. Іранські союзники, такі як «Хезболла», підтримують бойові дії, що ускладнює дипломатичні зусилля для зменшення ескалації.

За даними міністерства охорони здоров’я Лівану, ізраїльські атаки в країні за останній рік забрали життя понад 2 350 осіб, а ще близько 11 000 були поранені. Близько 1,2 мільйона людей стали переселенцями. Ця статистика відображає серйозні втрати, яких зазнає Ліван, оскільки Ізраїль продовжує цілити в інфраструктуру «Хезболли», що активно бере участь у конфлікті на боці ХАМАСу в Газі.

НОВИНИ