Пошук
Close this search box.

Ізраїль звинувачує ООН у бездіяльності щодо атак Хезболли та попереджає про наслідки для безпеки

ізраїльський посол в ООН Дані Данон

У вівторок Ізраїль виступив із різкою критикою на адресу Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша через його заяви про війну в секторі Газа. Ізраїльський міністр оборони Йоав Галлант звинуватив ООН у бездіяльності та нездатності стримати атаки Хезболли на північних кордонах Ізраїлю, повідомляє AFP.

«Кошмар, про який ви говорите, це реальність. Реальність полягає в тому, що Хезболла захопила Ліван у заручники, а ООН не визнає цього та не виконує своїх основних обов’язків — стримати атаки Хезболли та забезпечити виконання резолюції 1701 Ради Безпеки», — написав Галлант у соцмережі X.

Резолюція 1701 була ухвалена у 2006 році для завершення війни між Ізраїлем і шиїтським рухом Хезболла в Лівані. Галлант наголосив, що ООН не робить достатньо для дотримання цієї угоди.

Водночас ізраїльський посол в ООН Дані Данон зазначив, що Ізраїль не має наміру здійснювати наземну інвазію в Ліван, віддаючи перевагу дипломатичним рішенням. «Ми маємо досвід Лівану (2006 рік). Ми не хочемо наземної інвазії. Не хочу відправляти туди свого сина. Ми не хочемо посилати своїх хлопців воювати в чужій країні», — сказав він, однак наголосив, що Ізраїль залишає за собою право захищати своїх громадян.

Конфлікт на північних кордонах Ізраїлю триває, оскільки близько 90 000 ізраїльтян були змушені залишити свої домівки через загрозу війни з Ліваном. З іншого боку, десятки тисяч ліванців також втікають від ізраїльських авіаударів, внаслідок яких загинули майже 560 людей і понад 1 800 отримали поранення.

НОВИНИ