Пошук
Close this search box.

Ізраїльські війська заглиблюються в Ліван: загинув капітан ЦАХАЛу, бійці «Хезболли» вступили у бій – Reuters, Jerusalem Post

Війська ЦАХАЛу діють на північному кордоні з Ліваном

Війська ЦАХАЛу діють на північному кордоні з Ліваном, на фото, опублікованому 1 жовтня 2024 року. (Армія оборони Ізраїлю)

Ізраїльська армія оголосила про втрату одного зі своїх офіцерів у середу, наступного дня після початку наземного вторгнення в південний Ліван, повідомляють Reuters та Jerusalem Post. Під час боїв загинув капітан Ейтан Іцхак Остер, 22-річний командир підрозділу «Егоз», уродженець Модіїну.

За даними Jerusalem Post, Остер записав коротке відео на початку тижня, в якому заявив: «Ніхто не пишається більше, ніж я, тим, що керую бійцями у виконанні наших місій». Його героїзм підкреслили низка ізраїльських політиків, зокрема міністр у справах діаспори Аміхай Чіклі, який відзначив «надзвичайну мужність» Остера.

ЦАХАЛ поки не повідомив, коли саме загинув капітан, але, як зазначає Reuters, бойовики «Хезболли» оголосили про перші зіткнення з ізраїльськими силами у прикордонних містах Марун-ель-Рас та інших населених пунктах Лівану. «Хезболла» також заявила про ракетний обстріл військових постів в Ізраїлі.

Представник «Хезболли» Мохаммад Афіф назвав це лише «першим раундом», зазначивши, що угруповання має достатньо ресурсів для довготривалих боїв. Ізраїль поки що не коментує ці заяви.

Незважаючи на початкові заяви про обмежений характер операції, рішення Ізраїлю мобілізувати піхоту та бронетехніку 36-ї дивізії свідчить про можливість більш масштабного наступу. Армія підкреслює, що основною метою є знищення тунелів і військової інфраструктури уздовж кордону, без планів на широку операцію на півдні Лівану або в Бейруті.

Тим часом, Ізраїль видав наказ про евакуацію десятків міст уздовж кордону, включаючи райони на північ від річки Авалі, за 60 км від ізраїльського кордону.

Аналітики попереджають, що операція несе значні ризики. Ліван має складний гірський рельєф, і, як зазначає Financial Times, ізраїльські війська можуть зіткнутися з тривалими боями на території, добре знайомій «Хезболлі», де технологічні переваги Ізраїлю менш дієві.

Як пише Foreign Policy, «Хезболла» стала значно сильнішою порівняно з 2000 роком і може продовжити бойові дії навіть після відходу ізраїльських військ, організовуючи регулярні партизанські атаки.

НОВИНИ